Ugrás a tartalomra

A Nyitott Balkán jövőjéről tárgyalnak Tiranában

2021.12.21
10:32
2021.12.21
10:47
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb elnök, Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnökkel a Nyitott Balkán kezdeményezésről tárgyal Albániában.

Azok a három- és kétoldalú szerződések, amelyek Albánia, Észak-Macedónia és Szerbia között köttetnek tulajdonképpen azt eredményezik, hogy Európa ezen részén megszűnnének a határok, amit korábban senki sem tudott volna elképzelni - erről beszélt a szerb köztévének Aleksandar Vučić szerb elnök, aki kétnapos albániai látogatáson tartózkodik. Itt Edi Rama albán, és Zoran Zaev észak-macedón kormányfőkkel hat különböző egyezményt írnak alá a Nyitott Balkán kezdeményezésen belül.

Aleksandar Vučić érkezését tüntetések előzték meg Tiranában, ezért Edi Rama a hétfő esti találkozó helyszínét Elbasanba helyezte át.  A szerb elnök utalva a tegnapi tiranai tüntetésekre azt mondta, tudja, hogy sokakat a zászlóégetés érdekel, de a jövőbe kell tekinteni, és meg kell érteni azt, hogy az albánok is felháborodtak azon, amikor Edi Rama belgrádi látogatásakor albán zászlót égettek egyesek. Elfogadhatatlan a zászlóégetés, ugyanakkor az albán hatóságok jól reagáltak - tette hozzá Vučić. A Nyitott Balkán kezdeményezés célja egyébként, hogy 2023 januárjától eltöröljék a három ország közötti határokat, amely a személyek, az áruk és a tőke szabad mozgását jelentené.

Aleksandar Vučić

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.