Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Nyitott Balkánról tárgyalnak Tiranában

2021.12.20
13:14
2021.12.20
17:44
Forrás
Szerbiai RTV
Aleksandar Vučić szerb államfő ma és holnap Tiranában tárgyal Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnökkel a Nyitott Balkán kezdeményezésen belül.

A politikusok várhatóan hat együttműködési megállapodást írnak alá, köztük a nyugat-balkáni munkaerőpiachoz való szabad hozzáférés feltételeiről szólót. Vučić ma informális munkavacsorán vesz részt, ahol a két miniszterelnökkel találkozik. A többi megbeszélés a bejelentések szerint kedden lesz. Az albán fővárosban emellett az Atlanti Tanács képviselőivel is egyeztet a szerb elnök, amelyen a Nyitott Balkán 2022-es évre vonatkozó stratégiai tervét vitatják meg. Később pedig a három- és kétoldalú megállapodások aláírása következik. Ezt követően a szerb államfő, valamint az albán és az észak-macedón miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart. A Nyitott Balkán kezdeményezés célja egyébként, hogy 2023 januárjától eltöröljék a három ország közötti határokat, amely a személyek, az áruk és a tőke szabad mozgását jelentené. 

Tirana
Nyitott Balkán
Nyitott Balkán
Aleksandar Vučić
Zoran Zaev
Edi Rama
Szerbia
Albánia
Észak-Macedónia

Most

07:41

A függöny legördült

Egy horvát zenei performansszal és a Szarajevói Nemzeti Színház előadásával zárult az idei kortárs színházi fesztivál, a Desiré.
21:36, Frissítve: 22:17

Argentína és Lengyelország megy tovább

Argentína és Lengyelország a két továbbjutó a labdarúgó vb C csoportjában. Az argentinok 2–0-ra győzték le a lengyeleket, míg Mexikó 2–1-re nyert Szaúd-Arábia ellen.
20:04, Frissítve: 21:13

Vajdasági romtemplomok nyomában

A második világháború után, a német lakosság kitelepítését követően, Vajdaságban teljesen leromboltak 33 katolikus, 28 evangélikus és 5 református templomot. Ahol megmaradtak a szakrális épületek, hívek híján, évtizedekig üresen álltak.
19:43, Frissítve: 21:09

Így épül Szerbia leghosszabb alagútja

Tavaly májusban kezdődtek meg a Fruška gora-i közúti folyosó építési munkálatai. Egy 47,7 kilométeres gyorsforgalmi útról van szó, amelyet több szakaszra bontottak. A projekt kivitelezője a kínai CRBC vállalat.
19:17, Frissítve: 21:07

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.