Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nyolc VMSZ-es államtitkári pozíció lesz az új kormányban

2022.10.20
13:13
2022.10.20
16:15
Forrás
Pannon RTV, Szabadkai Magyar Rádió
Folytatódik az együttműködés a Szerb Haladó Párt és a VMSZ között - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként.

A jövő hét folyamán, a törvényes határidőn belül megalakul az új szerb kormány – ezt reméli Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az SZMR Napindítójának vendégeként elmondta, folytatódik az együttműködés a haladók és a VMSZ között, szerdán át is adta a koalíciós megállapodási javaslatot az SZHP elnökének.

Pásztor hangsúlyozta, stratégiai meggyőződésük, hogy érdemesebb államtitkári szinten képviselni a magyarság érdekeit, vagyis több államtitkárral jobb munkát végezhetnek, mint például egy miniszterrel. A VMSZ-nek végül több államtitkára lesz az új szerb kormányban, mint ahogyan eredetileg tervezték.

"Növeltük az igényünket az államtitkárok tekintetében, és ennek a beszélgetésnek, a tegnapi beszélgetésnek az eredményeképpen ez az igény elfogadásra került. Úgyhogy nyolc államtitkára lesz a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Létrejön egy új minisztérium, amelyikben úgy gondoltuk, hogy fontos volna, hogy legyen nekünk emberünk."

A VMSZ nyolcadik államtitkára a beruházási minisztériumnál kap feladatokat – magyarázta Pásztor. Az Aleksandar Vučićtyal való tárgyalásán a palicsi beruházásokról is szó volt. A VMSZ elnöke ígéretet kapott, hogy az aquapark befejezéséhez szükséges pénzt, ami minimum 4 millió euró, biztosítani fogják a szerbiai költségvetésből, betervezik a büdzsé módosításakor.

"November közepén, november vége felé elérhetők lesznek ezek a pénzek, tehát utolérjük magunkat olyan szempontból, hogy a most leszerződött és kifizethető munkálatok befejezte után ott fog lenni, ide fog érni a következő része a pénznek, amiből folytatni tudjuk a munkákat. Most két közbeszerzés van befejező fázisban. Az egyik a villanyvezetékeknek a kiépítésére vonatkozik az egész aquaparkban, a másik pedig egy külső medencének a létrehozása, hogy úszni is lehessen az aquaparkban, mert az az eredeti elképzelésben nem volt benne. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez aránylag jól áll."

Pásztor és Vučić a migrációról is egyeztetett. Meg szeretnék állítani az illegális bevándorlókat még Szerbia déli határa előtt, Észak-Macedóniában, ennek érdekében pedig műszaki szempontból is megtesznek mindent, amit lehet. Pásztor elmondta, ez azt jelenti, hogy a szerb-észak-macedón határon is fel kellene épülnie egy határzárnak, egy kerítésnek, amely megakadályozhatná, hogy a migránsok egyáltalán belépjenek Szerbiába.

kormány
Szerb Haladó Párt
VMSZ
Pásztor István
államtitkár

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű