Ugrás a tartalomra

Nyolc VMSZ-es államtitkári pozíció lesz az új kormányban

2022.10.20
13:13
2022.10.20
16:15
Forrás
Pannon RTV, Szabadkai Magyar Rádió
Folytatódik az együttműködés a Szerb Haladó Párt és a VMSZ között - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként.

A jövő hét folyamán, a törvényes határidőn belül megalakul az új szerb kormány – ezt reméli Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az SZMR Napindítójának vendégeként elmondta, folytatódik az együttműködés a haladók és a VMSZ között, szerdán át is adta a koalíciós megállapodási javaslatot az SZHP elnökének.

Pásztor hangsúlyozta, stratégiai meggyőződésük, hogy érdemesebb államtitkári szinten képviselni a magyarság érdekeit, vagyis több államtitkárral jobb munkát végezhetnek, mint például egy miniszterrel. A VMSZ-nek végül több államtitkára lesz az új szerb kormányban, mint ahogyan eredetileg tervezték.

"Növeltük az igényünket az államtitkárok tekintetében, és ennek a beszélgetésnek, a tegnapi beszélgetésnek az eredményeképpen ez az igény elfogadásra került. Úgyhogy nyolc államtitkára lesz a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Létrejön egy új minisztérium, amelyikben úgy gondoltuk, hogy fontos volna, hogy legyen nekünk emberünk."

A VMSZ nyolcadik államtitkára a beruházási minisztériumnál kap feladatokat – magyarázta Pásztor. Az Aleksandar Vučićtyal való tárgyalásán a palicsi beruházásokról is szó volt. A VMSZ elnöke ígéretet kapott, hogy az aquapark befejezéséhez szükséges pénzt, ami minimum 4 millió euró, biztosítani fogják a szerbiai költségvetésből, betervezik a büdzsé módosításakor.

"November közepén, november vége felé elérhetők lesznek ezek a pénzek, tehát utolérjük magunkat olyan szempontból, hogy a most leszerződött és kifizethető munkálatok befejezte után ott fog lenni, ide fog érni a következő része a pénznek, amiből folytatni tudjuk a munkákat. Most két közbeszerzés van befejező fázisban. Az egyik a villanyvezetékeknek a kiépítésére vonatkozik az egész aquaparkban, a másik pedig egy külső medencének a létrehozása, hogy úszni is lehessen az aquaparkban, mert az az eredeti elképzelésben nem volt benne. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez aránylag jól áll."

Pásztor és Vučić a migrációról is egyeztetett. Meg szeretnék állítani az illegális bevándorlókat még Szerbia déli határa előtt, Észak-Macedóniában, ennek érdekében pedig műszaki szempontból is megtesznek mindent, amit lehet. Pásztor elmondta, ez azt jelenti, hogy a szerb-észak-macedón határon is fel kellene épülnie egy határzárnak, egy kerítésnek, amely megakadályozhatná, hogy a migránsok egyáltalán belépjenek Szerbiába.

kormány
Szerb Haladó Párt
VMSZ
Pásztor István
államtitkár

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.