Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ via AP

Nyolcezer tüntetőt tartóztattak le Kazahsztánban

2022.01.10
11:58
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
Mintegy nyolcezer tüntetőt tartóztattak le a kazah hatóságok, a helyzet azonban pillanatnyilag stabil, áll a kazah kormány mai jelentésében.

A közép-ázsiai Kazahsztánban a napok óta tartó heves tiltakozóhullámban csaknem 8 ezer ember vesztette szabadságát a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapások során és több tucatnyi halálos áldozatról is keringenek nem hivatalos információk. Az orosz hírügynökség mintegy 164 halálos áldozatról számolt be, azonban a kazah kormány ezt az információt nem erősítette meg. A tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán elnöke a múlt héten menesztette kabinetjét és rendkívüli helyzetet rendelt el. Az almati repülőtérről ma felszállt az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe, amely hat magyar állampolgárt és azok családtagjait szállította, olvasható Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán. A kazah elnök hívására eddig orosz és fehérorosz békefenntartó erők érkeztek Kazahsztánban. A megmozdulást az váltotta ki, hogy több mint kétszeresére drágult az üzemanyag az országban.

A békefenntartók korlátozott ideig maradnak Kazahsztánban - jelentette ki Vlagyimir Putyin. Ezt követően az egységeket kivonják, amint a kazah elnök így dönt - magyarázta az orosz elnök. Putyin szerint a kazah államiság veszélybe került, amelyet nem az üzemanyag árának emelése által kiváltott spontán tüntetések okoztak, hanem az, hogy a helyzetet kihasználták belső és külső destruktív erők is.

Kazahsztán
Kaszim-Zsomart Tokajev
tüntetés

Most

12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.