Ugrás a tartalomra

Nyolcezer tüntetőt tartóztattak le Kazahsztánban

2022.01.10
11:58
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
Mintegy nyolcezer tüntetőt tartóztattak le a kazah hatóságok, a helyzet azonban pillanatnyilag stabil, áll a kazah kormány mai jelentésében.

A közép-ázsiai Kazahsztánban a napok óta tartó heves tiltakozóhullámban csaknem 8 ezer ember vesztette szabadságát a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapások során és több tucatnyi halálos áldozatról is keringenek nem hivatalos információk. Az orosz hírügynökség mintegy 164 halálos áldozatról számolt be, azonban a kazah kormány ezt az információt nem erősítette meg. A tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán elnöke a múlt héten menesztette kabinetjét és rendkívüli helyzetet rendelt el. Az almati repülőtérről ma felszállt az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe, amely hat magyar állampolgárt és azok családtagjait szállította, olvasható Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán. A kazah elnök hívására eddig orosz és fehérorosz békefenntartó erők érkeztek Kazahsztánban. A megmozdulást az váltotta ki, hogy több mint kétszeresére drágult az üzemanyag az országban.

A békefenntartók korlátozott ideig maradnak Kazahsztánban - jelentette ki Vlagyimir Putyin. Ezt követően az egységeket kivonják, amint a kazah elnök így dönt - magyarázta az orosz elnök. Putyin szerint a kazah államiság veszélybe került, amelyet nem az üzemanyag árának emelése által kiváltott spontán tüntetések okoztak, hanem az, hogy a helyzetet kihasználták belső és külső destruktív erők is.

Kazahsztán
Kaszim-Zsomart Tokajev
tüntetés

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.