Ugrás a tartalomra
Tanjug/Koszovói tudósító

Nyugalom honol Észak-Koszovóban

2023.06.03
14:20
2023.06.03
15:22
Forrás
Szerbiai RTV
A tüntetések ma is folytatódnak. A szerbek az önkormányzati épületeknél gyülekeznek.

Aleksandar Vučić szerb elnök közben a belgrádi a Sürgősségi Központban meglátogatta Dragiša Galjakot, akit a koszovói rendőrség súlyosan megsebesített a zavargások idején. Galjak sikeresen gyógyul - írta közösségi oldalán a szerb államfőt.

A zvečani községháza továbbra is szögesdróttal van körbevéve. A KFOR egységei az épületnél és a település bejáratainál helyezkednek el.

Leposavićban is gyülekeznek a szerbek, ahol az önkormányzat épületében van az újonnan megválasztott polgármester már hatodik napja. Azt követelik, hogy a szerintük törvénytelenül megválasztott tisztviselő vonuljon vissza a koszovói rendőrség speciális egységeivel együtt északról, továbbá, hogy alakuljon meg a Szerb Községek Közössége, és hogy biztosítsák zavartalan munkájukat.

Múlt péntek óta tart a válságos állapot a térségben. A helyzet enyhítése érdekében az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok Pristinától új választások kiírását kéri a szerbek részvételével, valamint a Szerb Községek Közösségének megalakítását.

Az észak-koszovói helyzetet is enyhítő német-francia rendezési tervben számos hiányosság van - mondta a szerb közmédia műsorában Nebojša Čović. Szerbia korábbi kormányfőhelyettese kiemelte, hogy a Szerb Községek Közösségének kérdése az utóbbi időben teljesen háttérbe szorult, pedig ennek kellene elsőként létrejönnie.

„Természetesen mindannyian támogatjuk a feszültség csökkentését, de a provokáció és az incidensek előidézése folyamatos Pristina, pontosabban Kurti részéről, amivel állandóan próbál konfliktusba keverni minket a NATO-val, vagyis a KFOR-ral.”

Aleksandar Vučić szerb elnök és Petar Petković Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója is meglátogatta a belgrádi a Sürgősségi Központban Dragiša Galjakot, akit a koszovói rendőrség megsebesített a május 29-i zvečani zavargások idején. Galjak sikeresen gyógyul - írta közösségi oldalán a szerb államfő. Míg Petar Petković meg is szólalt az ügy kapcsán.

„A mi feladatunk, hogy harcoljunk a békéért és megőrizzük azt. Mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk népünk életét Koszovóban, azonban amit mindenkinek tudnia kell, amit Aleksandar Vučić szerb elnök is sokszor megismételt már, az az, hogy Szerbia nem engedi meg a koszovói szerbek elleni erőszakot és üldözésüket.”

Múlt péntek óta tart a válságos helyzet a térségben. A helyzet enyhítése érdekében az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok Pristinától új választások kiírását kéri a szerbek részvételével, valamint a Szerb Községek Közösségének megalakítását.

A jelenlegi helyzet miatt jövő héten Belgrádba és Pristinába látogat Gabriel Escobar az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja és Miroslav Lajčak a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott is. Nem hivatalos információk szerint a látogatás célja, hogy megpróbálják csillapítani a feszültségeket.

Különleges erőket küld Koszovóba Törökország a NATO kérésére - jelentette be a török védelmi minisztérium. Az egységek várhatóan a következő két napban érkeznek majd meg a prizreni laktanyába. Ők a korábban a KFOR-hoz rendelt 65. Kirklareli gépesített gyalogdandár kommandós zászlóalj tagjai.

Koszovó
Zvečan
Leposavić
tüntetés
Észak-Koszovó

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű