Ugrás a tartalomra

Nyugalom van Észak-Koszovóban

2023.05.30
10:30
2023.05.30
11:48
Forrás
Szerbiai RTV
A KFOR tegnap erőszakosan szétverte a szerbek tüntetését - írja a Szerbiai RTV. Két szerb tűzfegyver általi sérülést szenvedett, egyikük állapota súlyos. Több mint 50 sebesült van mindkét oldalon.

Az éjszaka nyugalomban telt Észak-Koszovóban. A KFOR egységei körbevették a zvečani önkormányzati épületet, az úgynevezett koszovói rendőrség tagjai pedig az épületen belül voltak, a tüntetők nagyjából szétszéledtek - tudósít a szerb közmédia. A NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő a tüntetéseket oszlató felszereléssel újabb kordonokat emelt az épülettől néhány száz méterre, sokkal távolabb, mint tegnap.

A barikádoknál 20 rendőr van védőpajzsokkal felszerelve. Az önkormányzati alkalmazottak reggelre folyamatosan gyülekeznek, hogy elkezdjék a munkát a hivatalokban.

A szerb közmédia tudósítójának jelentése szerint ma reggel nyugalom van Észak-Koszovóban.

Aleksandar Vučić szerb elnök egyeztetett az Európai Unió képviselőivel, 8 órától pedig a Kvinta-országok, valamint Oroszország és Kína nagyköveteivel tárgyal. Az államfő azt mondta, hogy Albin Kurtinak, Pristina ideiglenes intézményei miniszterelnökének egy óhaja van, hogy vérontást provokáljon ki az egész régióban. Aleksandar Vučić arra kéri a szerbeket Észak-Koszovóban, hogy ne kerüljenek összetűzésbe a NATO-val.

Észak-Koszovó
NATO
KFOR
Albin Kurti

Most

Népszerű