Ugrás a tartalomra

A nyugdíjrendszer reformja miatt tüntetnek Franciaországban

2019.12.05
19:32
Forrás
BBC, Szerbiai RTV
A médiaügynökségek az évtized demonstrációjának nevezik a mait. Egyes helyeken a tiltakozók megdobálták a rendőröket. A hatóságok vízágyúkat vetettek be és könnygázzal oszlatták a tömeget.

Szinte megállt az élet egész Franciaországban, ugyanis vasúti munkások, reptéri dolgozók tanárok és közalkalmazottak is az utcára vonultak. Egyes helyeken a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságok vízágyúkat vetettek be és könnygázzal oszlatták a tömeget. Csaknem száz személyt őrizetbe vettek. A tüntetők a nyugdíjrendszer reformja ellen emelték fel szavukat. A tervezet szerint ezután kitolódna a nyugdíj-korhatár, aki pedig előbb szeretne nyugdíjba vonulni annak levonják ezt az időskori juttatásából, így kevesebbet kapna. A tiltakozók létszámáról megoszlanak a hírek, a legtöbb helyen 280 ezernél is több tüntetőről írnak. Többségük ugyanis elégedetlen Emmanuel Macron francia elnök tervezett változtatásaival.

Párizs
Franciaország
tüntetés

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.