Ugrás a tartalomra

Ökrész Rozália: Számos szabálytalanság történik a közbeszerzéseknél

2021.07.22
15:15
2021.08.04
15:37
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Az eljárások többségében csak egy ajánlattétel szerepel - mondta a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

A közbeszerzés fontos eszköz a modern állam fejlődésében, mivel lehetővé teszi az intézmények számára az áruk és szolgáltatások objektív és átlátható beszerzését, miközben ösztönzi a költségvetési források felelős felhasználását - mondta Ökrész Rozália a szerb parlament mai ülésén. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője hozzátette, hogy napjainkban a közbeszerzésnek nagy jelentőséget tulajdonítanak mind országos, mind nemzetközi szinten.

A közbeszerzési iroda adatai szerint 2019-ben 122 066 közbeszerzésről szóló szerződést kötöttek, összesen 441 milliárd dinár értékben. Tavaly mintegy 135 ezer szerződést kötöttek, ezek értéke 376 milliárd dinárt tett ki. A közbeszerzéssel kapcsolatban végzett kutatások kimutatták, hogy a legtöbb eljárásban csak egy ajánlat vett részt, de az Állami Számvevőszék jelentései is számos szabálytalanságra mutatnak rá, mondta a képviselő. A köztársasági parlament mai ülésén a Vajdasági Magyar Szövetség a Pénzügyminisztériumhoz és a közbeszerzési irodához fogalmazott meg kérdéseket. Többek között arra keresik a választ, mi a véleménye a Pénzügyminisztériumnak és a közbeszerzési irodának a közölt adatokról.

Ökrész Rozália, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A közbeszerzéseket vizsgáló kutatások kimutatták, hogy az eljárások többségében csak egy ajánlattétel szerepel, ez az esetek több mint 55 százalékában így van. Ugyanakkor a legalacsonyabb felkínált ár az egyetlen kritérium az elbírálások 90 százalékánál, és ezzel minden valószínűség szerint a minőség háttérbe kerül, míg a környező országokban ez nem így van. Úgyszintén az Állami Számvevőszék jelentésében számos szabálytalanságról is szó esik, a lefolytatott közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban.”

Ökrész Rozália
közbeszerzés
parlament
VMSZ

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.