Ugrás a tartalomra

Olcsóbb lett az üzemanyag, az árutartalékokat is feltöltik

2022.05.06
19:31
2022.05.07
08:29
Forrás
Pannon RTV
Csökken Szerbiában az üzemanyagok ára - jelentette be Aleksandar Vučić sajtótájékoztatóján.

Euródízelt 202 dináros literenkénti áron, 95-ös benzint 180 dináros literenkénti áron tankolhatunk gépjárműveinkbe. Az új üzemanyagárak május 13-ig, vagyis jövő péntekig érvényesek - közölte a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium.

A szerb államfő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egyességre jutott az orosz ellátókkal, akik hajlandóak a nyersanyagok árának csökkentésére.

Vučić arról is beszélt, hogy az elmúlt tíz évben számos válsággal kellett szembenéznie az országnak és egyik sem volt könnyű. Pénzügyi krízis, migránsválság, koronavírus-járvány, most pedig egy nemzetközi konfliktusban vagyunk, ha úgy tetszik elkezdődött a harmadik világháború - taglalta a szerb államfő. Hozzátette, hogy az árutartalékokat is feltöltik, hogy ne alakulhasson ki élelmiszerhiány.

Sok más kérdés mellett az energiabiztonságról is értekezett a szerb államfő. Elmondta, arra kérte az orosz beszállító cég képviselőjét, hogy csökkentsék a gáz és a kőolaj árát, mivel éves szinten Szerbiában 800 ezer tonna kőolajat termelnek ki. Ez pedig alapot jelent bizonyos engedményekre. Kiemelte, hogy az üzemanyag ára akár tíz dinárral csökken már szombaton. A benzin és a dízel esetében is egyaránt árcsökkenés lesz tapasztalható. Kifejtette, hogy Szerbia az orosz gáztól függ és ez még legalább két évig így is marad. Hozzátette, hogy bár Szerbia áram-, és gáztartaléka nem elhanyagolható, de dolgozni kell a tartalék növelésén.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nekünk szükségünk lesz a kőolajra. Remélem, hogy sikerül folytatni a munkát az orosz partnereinkkel. Bárhogy is lesz, bárhogyan alakul, nekünk biztosítanunk kell a kőolajat. Nehéz lesz, kétségkívül problémákkal kell szembenéznünk.”

Az orosz-ukrán háború semmiképpen sem regionális konfliktus, ahogy ezt egyesek képzelik - tette hozzá Vučić. Nyomatékosította, hogy továbbra is európai úton van az ország, amelynek egyik legfontosabb gazdasági partnere Németország. A szerb elnök rámutatott arra, hogy Berlinnek is az az érdeke, hogy Belgrád és Priština között normalizálódjon a viszony és hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió tagja legyen. Gyakorlatban a Priština és a Belgrád közötti párbeszéd nem létezik, mivel azt a koszovói fél nem akarja - tette hozzá az államfő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A nemzetközi kapcsolatokban nem létezik szerelem, igazság. Félek sokkal erősebben fogalmazni. Ez az igazság. Figyelnünk kell a saját érdekeinkre, a jövőnkre, a gyerekeink jövőjére. Mi az európai családhoz szeretnénk tartozni. Ezért remélem, hogy folytatni fogjuk a reformokat.”

Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy megnehezítette Szerbia helyzetét Vlagyimir Putyin orosz államfő Koszovóval kapcsolatos kijelentése, aki António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott eszmecseréje során elmondta, hogy mivel a Nemzetközi Bíróság döntésében kimondta, hogy nem számít jogellenesnek a koszovói függetlenség kikiáltása, ezért az Ukrajna területén létrejött Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság elismerése is lehetséges.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ezért Koszovó témája lesz a legdominánsabb a számunkra az elkövetkező időszakban. Rögtön hozzátenném, hogy minden európai vezető elmondta nekem, hogy Putyin elnök úr a velük való beszélgetés során - ugyanis én is beszéltem szinte mindegyikükkel az elmúlt egy hónapban - ő Koszovóval példálózott számukra a beszélgetésekben.”

Vučić emlékeztetett arra, hogy azt figyelembe kell venni, hogy az orosz államfő mindezt azért mondta, mert Moszkva érdekeit tartotta szem előtt. Hozzátette, Koszovó és Ukrajna helyzete korántsem azonos, ennek ellenére nagy a politikai nyomás a tartomány helyzetének rendezése kapcsán.

Aleksandar Vučić
sajtótájékoztató
pénzügy
pénzügyek
pénzügyi
pénzügyi fegyelem
migránsválság
koronavírus-járvány
ukrajnai háború
orosz-ukrán háború

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.