Ugrás a tartalomra

Önkormányzati választásokat tartanak ma Koszovóban

2017.10.22
10:43
2017.10.22
17:36
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Csaknem 1,9 millió polgárt várnak az urnák elé.

Koszovó függetlenségének 2008-as egyoldalú kikiáltása óta a polgárok harmadszor voksolhatnak helyi szinten. A szavazáson 35 politikai párt, egy koalíció, 30 polgári kezdeményezés és 25 független jelölt indul.

Sokan már a reggeli órákban leadták szavazatukat a koszovói önkormányzati választáson, amelyen egyébként több mint hétezer képviselőjelölt, illetve mintegy kétszáz polgármesterjelölt mérkőzik meg. A voksolásra csaknem egymillió kilencszázezren jogosultak.

Ez a vasárnap több fontos dologról is dönthet - fogalmazott Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője, aki maga is a választások helyszínére látogatott. „Ezektől a választásoktól nagyon sok minden függ. A mai napon tíz, többségében szerbek lakta koszovói község sorsáról születik döntés, tehát, hogy politikailag Belgrádhoz, vagy Pristinához állnak-e majd közelebb. Ezért fontos az, hogy akik úgy érzik, hogy községük az ország politikájának a része kíván lenni, azok kövessék ezt a politikát, és maradjunk egységesek.”

Goran Rakić családjával érkezett a szavazóhelyre. A Szerb Lista vezetője sikerre számít. „Mindenekelőtt bízok benne, hogy minden rendben zajlik majd. Nagyarányú részvételre számítok és a Szerb Lista győzelmére mind a tíz, többségében szerbek lakta községben. Mitrovicát illetően már az első körben győzelemre számítok. Ugyanaz a hely, ugyanaz a kérdés és valószínűleg ugyanaz a válasz, mint 2013-ban. Ma este győzelmet fogunk ünnepelni.”

Szombat este egyébként a Szerb Lista két aktivistáját is letartóztatták. Kihallgatásuk után 48 órás fogva tartást rendeltek el. A Szerbiai RTV értesülései szerint rajtuk kívül másokat is kihallgattak, illetve átkutatták gépkocsijukat.

Koszovó
önkormányzati választás

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.