Ugrás a tartalomra

Online szervezik meg a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját

2021.02.10
11:08
2021.02.10
13:04
Forrás
Közlemény
Az eseményt, amelyre 200 iskolavezető kapott meghívást, február 26-án tartják.

Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa közleményében kiemelte, a találkozót 2018-ban hívta életre az államtitkárság azzal a céllal, hogy összhangban a Magyar Diaszpóra Tanács által 2016-ban elfogadott stratégiai dokumentumban foglaltakkal, erősítse a magyar nyelvű oktatás szerte a világon és a pályázati lehetőségek, programok mellett egyeztető fórumokkal is támogassa a diaszpórában élő magyarságot.

Szilágyi Péter hangsúlyozta, a diaszpórában élő magyar közösségeket a gyerekeken keresztül lehet a leghatékonyabban megszólítani. Hozzátette: az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő találkozó az információszerzésen és az első kézből való tájékozódáson túl lehetőségeket biztosít a magyar iskolák számára a kapcsolatok építésére, a tapasztalatcserére és a hálózatosodás lehetőségeinek felmérésére is.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: „A látókörünkben több mint 250 iskola van, de a valós szám megközelítheti a 300-at, az intézmények száma folyamatosan nő.” Hozzátette: az eltelt egy évben Európában és Latin-Amerikában is újabb kezdeményezések indultak hétvégi magyar iskolák létrehozására, így 2021 januárjában Dél-Tirolban indult szervezett keretek között hétvégi iskola, de Kolumbiában is tervezik gyermekfoglalkozások indítását.”

A miniszteri biztos elmondta: a találkozó nem pedagógus-továbbképzés, hanem az intézményvezetők és foglalkozásvezetők számára kínál általános nemzetpolitikai tájékoztatást és lehetővé teszi az iskolák működését segítő jó gyakorlatok megismerését, egymásnak való átadását. Hozzátette: 2020-ban összesen 111 iskolavezető és oktatási felelős vett részt a találkozón, idén azonban az online rendezvény lehetővé tette, hogy bővítsék a kört, így 200 iskolavezetőt hívtak meg a Föld minden tájáról.

Nemzetpolitikai Államtitkárság
Hétvégi Magyar Iskolák Találkozója
Szilágyi Péter

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.