Ugrás a tartalomra

Orbán: Egységes európai álláspont kell az uniós költségvetésről

2020.07.19
14:04
2020.07.19
14:20
Forrás
hirado.hu
A magyar miniszterelnök szerint drámai a helyzet a koronavírus-járvány miatt Európában. Fontos a gazdasági mentőcsomag is, amiről meg kell állapodniuk a közeljövőben.

Magyarország viszonylag jó gazdasági állapotban van, relatív jobbak a viszonyok, mint Európa más részein. Ennek ellenére fontos az egységes európai álláspont az EU-s költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról - nyilatkozta ma Brüsszelben Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a nemzetközi sajtónak elmondta, jelenleg négy kérdésben nincs megállapodás, ami jó eredmény figyelembe véve, milyen súlyos a helyzet. Orbán szerint a helyzet drámai a koronavírus és annak gazdasági hatásai miatt. A hangulat pesszimista, és muszáj megállapodásra jutni - tette hozzá.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A világjárvány egy dolog, de mi a világjárvány gazdasági hatásairól beszélünk. A helyzet sokkal rosszabb, mint azt önök gondolnák. Ezért a hangulatunk igen pesszimista, bár a pesszimista nem elég erős kifejezés arra, hogyan látjuk a jövőt. Óriási veszély leselkedik az európai gazdaságra. Első körben a világjárvány első hulláma miatt, másodsorban a járvány második hulláma miatt, amelyre mindannyian számítunk. Egyértelmű tehát számunkra, hogy megállapodás kell, hogy szülessen.”

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben. Kiemelte, a jogállamiság kérdése alapvetően fontos az Európai Unió szempontjából. Magyarország azt kérte, adjanak garanciát arra, hogy mihamarabb lezárják az ország ellen indított jogállamisági eljárást – tette hozzá.

Európai Unió
költségvetés
gazdasági mentőcsomag
Orbán Viktor
koronavírus

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.