Ugrás a tartalomra

Orbán: Erős családok nélkül nincs erős Magyarország

2019.11.14
15:55
2019.11.15
11:53
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány programjának középpontjában az erős Magyarország áll – mondta ma Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén Budapesten, a Várkert Bazárban.

A magyar miniszterelnök hozzátette, egy ország erejének alapját a pénzügyi stabilitás adja, márpedig a magyar gazdaság pénzügyileg stabil lábakon áll, csökken az államadósság, a növekedés pedig 4-5 százalék körüli. A kormányzati ciklus egyik legfontosabb vállalásának a szegénység felszámolását és a cigányság integrálását nevezte Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök ismertette egy egyenlőtlenségkutatás eredményét, amely szerint Magyarországon az elmúlt évtizedek legalacsonyabb szintjére csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma. Orbán Viktor hozzátette, a magyar kormány a legszegényebb falvakon fejlesztési programmal igyekszik segíteni: „Kijelöltünk harminc olyan magyar falut, amely a legszegényebbnek minősül Magyarországon. Erre a harminc falura egy külön programot indítottunk meg, és kijelöltünk egy háromszázas kört, amely a háromszáz legszegényebb falut foglalja magába, az nem olyan intenzív, mint a harmincas, de egy nagyon erős fejlesztési programot indítottunk ott is.”

Magyarország sokat tesz azért is, hogy a családok erősek legyenek, mert erős családok nélkül nincs erős Magyarország – fogalmazott a magyar miniszterelnök. Kiemelte: „Az lenne a kívánatos, ha sikerülne elérnünk, hogy legalább annyi gyermek szülessen, mint amennyien távozunk az élők sorából, ehhez pedig a nemzetközi statisztikatudomány szerint 2,1 százalékos gyermekvállalási arányra volna szükség. Ettől nagyon-nagyon messze vagyunk. És ezt nem is fogjuk elérni rövid távon.”

Hozzátette, reményei szerint jövőre lesz egy második családvédelmi akcióterv is. Az erős Magyarországhoz elengedhetetlen a magyar nemzeti kultúra is, amelynek fenntartása állami kötelesség – emelte ki Orbán Viktor.

„Az erős Magyarországnak az is ismérve, hogy rendelkezik integrációs képességgel, van összetartó ereje és akarata. A diaszpóra tanács működése ennek egyik bizonyítéka, de a Kárpát-medencében élő magyar közösségek holnap megtartandó MÁÉRT majd ezt jól mutatja. A velük való nemzeti közösség fönntartása is idetartozik. Most ott tartunk már, hogy van Magyarországnak elegendő ereje ahhoz, hogy ne csak mondja, hanem tegyen is azért, hogy a magyarok szülőföldjükön maradhassanak.”

Ezért hirdették meg a felelős szomszédságpolitikát, Magyarország ugyanis abban érdekelt, hogy vele azonos ütemben fejlődjenek szomszédjai, és ennek érdekében közös gazdaságfejlesztési programokat is folytatnak több környező állammal – mondta a magyar miniszterelnök.

Ami pedig a diaszpórában élő magyarokat illeti, számuk 2,5 millióra tehető, a magyar pedig egy világnemzet, mert szét vagyunk szórva a világban – mondta el Orbán Viktor. Hozzátette, egy magyar emigrációs és diaszpóraközpont létrehozását tervezik: „A magyar kormány programokat működtet annak érdekében, hogy ezt a közösséget, a diaszpórában élő magyarok közösségét visszakösse, bekösse a magyar nemzet vérkeringésébe. Van nekünk a Kőrösi Csoma Sándor programunk, amit megindítottunk, itt 150 ösztöndíjast küldtünk ki diaszpóra közösségekhez, a következő évre szóló költségvetésben is szerepel az ő működésükhöz szükséges pénzügyi forrás, sőt, azt tervezzük, hogy növelni fogjuk a számukat.”

A migrációról szólva azt mondta, Magyarországnak továbbra is bevándorlásellenes politikára van szüksége, "magyart csak magyarral lehet pótolni". Magyarország jó ország, a magyarok igenis jó emberek, hajlandók is tenni a jóért, de a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni – fogalmazott Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban több olyan támogatásról is beszámolt, amelyet Magyarország nyújtott migráció sújtotta területeken.

Orbán Viktor
Magyar Diaszpóra Tanács
Budapest
migráns

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.