Ugrás a tartalomra

Orbán: Felértékelődik a közép-európai régió ereje

2018.11.16
19:43
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
A következő években Közép-Európa, benne a Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedés motorja - fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet ülésén Budapesten.

A magyar miniszterelnök arról is szólt, hogy Közép-Európa geopolitikai felértékelődésének fontos momentuma lesz, amikor Montenegró, Macedónia és Szerbia csatlakozhat az EU-hoz. A Balkán újraegyesítését uniós, közép-európai és magyar érdeknek egyaránt nevezte.

Pozitív példaként beszélt Orbán Viktor a magyar-szerb kapcsolatokról a Magyar Állandó Értekezlet zárt ülésén. Megpróbáljuk a szerb-magyar kapcsolatokat kiemelt stratégiai kapcsolatok szintjére emelni - fogalmazott a magyar miniszterelnök. Egy nagyon nehéz kiindulópontról vette kezdetét ez az akció, de a magyar köztársasági elnök és a szerb elnök történelmi megbékélés irányában kidolgozott gesztusrendszere kinyitott jó néhány ajtót és azóta jól közlekedünk ezen az ajtón - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Miután ott a viszony jól alakult ezért a gazdaságfejlesztési programot is ott tudtuk először elfogadtatni, a szerb kormány és a szerb elnök személyesen vett részt olyan gazdasági eseményeken, közösen velünk, amelyek már ebben a gazdaságfejlesztési programnak a keretében valósultak meg. Úgyhogy nem egyszerűen csak nyilatkozatokkal, hanem személyes jelenlétével legitimálta azokat a gazdaságfejlesztési programokat, amelyeket ma a Vajdaságban, sőt időnként a Vajdaságon kívül is képesek vagyunk végrehajtani.”

OFF: Orbán Viktor Ukrajna és Magyarország nem éppen rózsás viszonyáról is beszélt: „Egy dolgot tud tenni Magyarország. Ezt én megtettem. Egyre erőteljesebben fogom megtenni. Világossá tesszük, hogy a NATO-ba is meg az Európai Unióba is, ha egyáltalán vezet út Ukrajnából, ami nagy kérdés, hogy egyáltalán vezet-e? A geopolitikai realitások ezt egy komoly alternatívának mutatják-e, vagy sem? Ezt a kérdést tegyük zárójelbe, de ha vezet ilyen út, az csak Magyarországon és csak Budapesten keresztül vezet, kész.”

A magyar miniszterelnök a V4-ek sikeréről is szót ejtett. A német-francia áruforgalom volumene és értéke csak az 50 százalékát éri el a V4-ek és Németország árukereskedelmi volumenének, ami egy példátlan dolog, hiszen a legutóbbi időkig a francia-német gazdasági tengelyre épült az EU - fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor
MÁÉRT
Közép-Európa
Kárpát-medence

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.