Ugrás a tartalomra

Orbán-Kristersson találkozó: négy géppel bővül a magyar Gripen-flotta

2024.02.23
15:56
2024.02.23
16:23
Forrás
MTI
Hétfőn dönt a magyar parlament Svédország NATO csatlakozásának támogatásáról.

Négy új Gripen vadászgépet szerez be Magyarország Svédországtól – jelentett be Orbán Viktor magyar miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Budapesten Ulf Kristersson svéd kormányfővel. Orbán Viktor elmondta, hétfőn dönt a magyar parlament Svédország NATO csatlakozásának támogatásáról.

Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnök meghívására érkezett munkalátogatásra Budapestre. Svédország másfél éve adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, viszont Törökország és Magyarország nem hagyta ezt jóvá, ugyanis Budapest elvárta, hogy Svédország tisztázza azokat a támadásokat és lejárató kampányokat, amelyeket éveken át indított Magyarország ellen.

Orbán Viktor közölte: hétfőn a parlament elfogadja Svédország NATO-tagságát. „A NATO tagjának lenni egy másik országgal együttesen azt jelenti, hogy készek vagyunk egymásért az életünket adni. Ennyi, nagyon egyszerű. Ha valamilyen kívülről érkező támadás történik az önök országa vagy az enyém ellen, mi készen állunk arra, hogy menjünk és harcoljunk az önök életéért és függetlenségéért. Ez a NATO tagság. Tehát ha ilyen erős kapcsolatot akarunk valakivel ápolni, akkor ahhoz nagyon erős alapokra van szükség, különösképpen bizalomra, kölcsönös tiszteletre mert anélkül hogyan tudnánk egymásért adni az életünket. Isten előtt is el kell számolnunk ezzel, tehát én azt gondolom, hogy óvatos és körültekintő előkészületekre van szükség, mindkét fél részéről, hogy a megfelelő ütemben tegyük meg.”

Egyaránt szolgálják Svédország és Magyarország érdekeit a két ország között pénteken megkötött megállapodások - jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. „Jól ismert tény, hogy Svédország másképpen lát számos EU-s kérdést, mint Magyarország. Legutóbb decemberben volt egy ilyen eset. Mi tiszteletben tartjuk egymás különbözőségeit és igyekszünk kompromisszumokat kötni egymással, és most pedig egy közös együttműködésbe lépünk be a NATO-n belül is. Pontosan azon hozzáállást fogjuk folytatni, amit miniszterelnök úr leír, hogy küzdeni fogunk egymásért egy veszélyes időszakban is, ez az az attitűd, ami minket is képviselni fog.”

Az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn szavaz a dokumentum ratifikációjáról. Svédország egyébként azután hagyott fel több évtizedes semlegességével, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Orbán Viktor
Ulf Kristersson

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.