Ugrás a tartalomra
MTI/Máthé Zoltán

Orbán: A magyar nemzet 1956-ban ősi jussát követelte vissza

2019-10-23
19:58
2020-01-31
18:30
Forrás
Pannon RTV
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 63. évfordulóján Orbán Viktor Budapesten a Zeneakadémián mondott beszédet.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar nemzet 1956-ban ősi jussát követelte vissza, szabad és független Magyarországot akartak a nemzetek Európájában. Aláhúzta, a mi álmaink csak itt születhetnek meg, és csak itt a Kárpát-medencében lehet létrehozni a magyar hazát és kultúrát. Azt is leszögezte, a haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, és van, aki áldozatot hoz érte.

Orbán Viktor hangsúlyozta: „Ezt a hazát nem ajándékba kaptuk, nem sétalovagláson és nem szerencsejátékon hullott az ölünkbe. Vajon hány nép létezett a történelem folyamán? Biztosan több ezer. Hánynak sikerült hazát szereznie és máig megtartania? Körülbelül kétszáznak. E között a kétszáz között ott van Magyarország is és nem a mezőny második felében. A magyar nemzet 56 őszén felsőbb osztályba lépett egy olyan történelmi teljesítménnyel, amelynek erkölcsi kisugárzása érezhető volt az egész földgolyón.”

Zeneakadémia
Orbán Viktor
1956-os magyar forradalom és szabadságharc

Most

07:10, Frissítve: 07:17

A héten marad a változékony időjárás

Csapadékos, változékony hetünk lesz. Nem kizárt a mennydörgéssel kísért zivatar sem, amelyet jégeső kísérhet. A június hozhat változást, napsütést, szárazabb időt.
06:55

Tíznapos nemzeti gyász Spanyolországban

Ma tíznapos nemzeti gyász kezdődik Spanyolországban a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére. A gyász idejére félárbócra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat.
22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.