Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Orbán: Magyarok nélkül szegényebb lenne a világ

2020.06.17
10:28
2020.06.17
10:58
Forrás
Pannon RTV
A magyaroknak saját maguknak kell alakítaniuk a sorsukat – mondta Orbán Viktor Budapesten. A Pannon RTV-nek adott interjújában felszólította a vajdasági magyarokat, hogy éljenek szavazati jogukkal.

Magyarok nélkül szegényebb lenne a világ - nyilatkozta a Pannon RTV-nek adott exkluzív interjújában Orbán Viktor Budapesten. Magyarország miniszterelnöke a közelgő szerbiai voksolásokról is beszélt. A magyaroknak saját maguknak kell alakítaniuk a sorsukat – mondta Orbán Viktor Budapesten a Pannon RTV-nek adott interjújában, és felszólította a vajdasági magyarokat, hogy éljenek szavazati jogukkal. Kiemelte: fontos, hogy a szerb-magyar kapcsolatok a jövőben is olyan szinten maradjanak mint most.

Pannon RTV

A magyar olyan nép, amelynek sorsát minden választás erőteljesen befolyásolja - nyilatkozta Budapesten a Pannon RTV-nek adott exkluzív interjújában Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke arra szólította fel a vajdasági magyarokat, hogy éljenek szavazati jogukkal és támogassák a magyar jelölteket. Elmondta, amennyiben a magyar közösségek asszimilálódnak, beolvadnak vagy felszívódnak, akkor eltűnnek. A magyarok nélkül pedig szegényebb lenne a világ - hangsúlyozta Orbán Viktor. Szavai szerint az a küldetésünk, hogy megőrizzük a magyar nyelvet és kultúrát, valamint, hogy segítsük egymást. Azt is elmondta továbbá, hogy miért támogatják a Vajdasági Magyar Szövetséget a vasárnapi voksoláson.

„Komolyan vehető tapasztalattal, múlttal, referenciával és tekintéllyel csak a VMSZ rendelkezik a Délvidéken a magyar szerveződések közül. Persze azt látom, hogy sehol sem egyszerű az élet a politikában, egy kis lökdösődés, súrlódás mindenhol van, de a VMSZ képes arra, hogy a lehető legszélesebb körben összefogja a magyarokat. Nekünk mindig a magyar összefogást kell innen támogatni Budapestről.”

Pannon RTV

Orbán Viktor elmondta, a szerb-magyar kapcsolatok az elmúlt években emelkedtek arra a szintre, ahol most vannak, ugyanis viharvert történelem van mögöttünk, fogalmazott. A magyar kormányfő elmondta, nem volt könnyű a két nép együttélése. Erőfeszítés, jó szándék, bizalom és barátság kellett ahhoz, hogy ez a két nép barátként és szövetségesként nézzen egymásra a jövőre nézve - tette hozzá a magyar kormányfő.

„Nem minden ember fejében érik meg ez a gondolat. Nem minden magyar fejben és lélekben van kész ez a gondolat és nem minden szerb fejben és lélekben van kész ez a gondolat. Most olyanok vannak kormányon Szerbiában, akik ezt így gondolják és így érzik. Ezért nekünk az az érdekünk, hogy a barátaink és a lehetséges szövetségeseink legyenek mindig kormányon Szerbiában, akikkel tudunk közös jövőt építeni.”

Pannon RTV/Vujkovity Róbert

A magyar miniszterelnök szerint arra van szükség, hogy a politikából származó jó kapcsolatokból minél több kézzel fogható előnye származzon a szerbeknek és a magyaroknak is. Továbbá, hogy a magyar kormány is jó kapcsolatot ápoljon a Szerbiában élő magyarokkal.

„A magyar kormánynak Pásztor Istvánnal az a tapasztalata, hogy mindig betartotta a szavát, minden megállapodást teljesített. Mi is így jártunk el, ezért jó okunk van azt hinni, hogy amíg ő a vezetője a vajdasági magyaroknak, addig bizalmi alapon áll a magyar kormány és a szerbiai magyarság kapcsolata.”

Orbán Viktor gazdasági kérdéseket is érintett az interjúban. Mint mondta, Magyarországnak erős szerb gazdaság kell. Ugyanis szavai szerint, ha erősek a szomszédok, akkor a magyar gazdaság is erősödik. A magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési programról elmondta, minél szorosabb a gazdasági együttműködés a két ország között, annál biztonságosabban és derűsebben élhetünk. Kiemelte: az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Szerbiára mint Belgrádnak az Uniós tagságra, ugyanis Szerbia kulcsfontosságú állam - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor
Közügyek

Most

18:51, Frissítve: 21:56

Az angolok nyerték a D-csoport rangadóját

Az angol válogatott Raheem Sterling góljával 1-0-ra legyőzte a horvát együttest a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának első fordulójában, a londoni Wembley Stadionban.

Népszerű

Az Interpol körözte, Szabadkán tartóztatták le

Egy Interpol által körözött személyt tartóztatott le, és vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. Az 1985-ös születésű magyar állampolgárságú P. K.-t egy másik személy házában találtak meg a városban.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.