Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor Belgrádban (videó)

2016.09.05
12:50
A migránsválság és a gazdaság volt a fő témája Aleksandar Vučić szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök belgrádi tárgyalásának
A migránsválság és a gazdaság volt a fő témája Aleksandar Vučić szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök belgrádi tárgyalásának. A találkozót követő sajtótájékoztatón Orbán Európa külső határainak védelmét szorgalmazta. Felajánlotta Magyarország segítségét Szerbia déli határainak megvédésére. Baráti hangulatban zajlott Aleksandar Vučić szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök belgrádi tárgyalása. A két ország kapcsolata már hosszú ideje felhőtlen politikai és gazdasági szempontból is - hangzott el a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Aleksandar Vučić, szerb miniszterelnök: "A kereskedelmünk folyamatosan növekszik. Ez év első felében is nőtt, főleg a magyar vállalatoknak köszönhetően, akik Magyarországra szállítják az itt Szerbiában termelt javakat. Az első félévben 12,7 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. A kétoldalú politikai együttműködésünk is egyre jobb. Nagyon hálásak vagyunk Orbán miniszterelnöknek és Szijjártó miniszternek a kiemelkedő támogatásért, amit Magyarország Szerbiának nyújt."

Orbán a migránsválságról: Fel kell készülnünk egy nehéz őszre is

A migránsválság kihívást jelent egész Európa számára. Orbán Viktor szerint a kontinens biztonsága szempontjából kulcsfontosságú a határok védelme. Őszre újabb migrációs nyomásra kell készülni a térségben. Orbán Viktor, magyar miniszterelnök: "Természetesen nem zárhatjuk ki, hogy a migráció balkáni útvonala konszolidált maradjon a következő hónapokban is. Lehet szerencsénk, és lehet, hogy ez így fog történni. De mindenkit szeretnék emlékeztetni, hogy tavaly nem így történt. Ahogy a tengeren való átkelés ellehetetlenült, abban a pillanatban a balkáni migrációs útvonal ismét felduzzadt. Semmi okunk azt föltételezni, hogy idén nem ez következik be ismét. Látván a Törökország és az Európai Unió közötti egyezmény törékeny mivoltát nem zárhatjuk ki, hogy a tavalyihoz hasonló kihívásokkal kell szembenéznünk ezen az útvonalon."



Magyarország számára fontos, hogy Szerbia ne legyen elszenvedője a migránsválságnak és a magyar határzárnak - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. "Együttműködést ajánlottam miniszterelnök úrnak, hogy a Szerbia területére történő törvénytelen belépésekkel szemben - amely természetesen Szerbia teendője -, de ha tudunk segíteni és együttműködni, akkor készen állunk, mert mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Szerbia területére illegális módon egyetlen ember se léphessen be. Ezzel Magyarország biztonsága is nő." Szerbia továbbra sem zárja le határait a migránsok előtt, de tiszteletben tartja Magyarország azon jogát, hogy megvédje saját határait. Vučić elmondta, elfogadja a magyar segítséget a migránsválság kezelésében. "Szerbiának nincs ezzel gondja. Magyarországtól már kaptunk hőkamerákat és rendőröket is a macedón határszakaszra. Nincs gondunk azzal, hogy ezt az együttműködést kiterjesszük, úgy, hogy a magyar rendőrök segítenek nekünk a bolgár határszakaszon is azzal összhangban, amit a katonaság és a rendőrség egyesített erői tesznek."

Közös kormányülés az év végéig

A szerb és a magyar miniszterelnök belgrádi tárgyalásán közös kormányülést jelentettek be 2016. őszére,  amit várhatóan Közép-Szerbiában tartanak majd. Orbán Viktor támogatásáról biztosította Szerbia EU csatlakozási folyamatát és Budapest 2024-es olimpiai pályázatához kérte Szerbia támogatását.

Megérkezett Belgrádba Orbán Viktor (videó)

Ünnepélyes keretek között fogadták a fővárosi Szerbia Palotában. A magyar miniszterelnök megbeszélést folytat Aleksandar Vučić szerb kormányfővel. A magyar miniszterelnököt hétfő reggel a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren a szerb kormányfő fogadta. Röviddel 11 óra után érkezett meg a Szerbia Palotához Orbán Viktor magyar miniszterelnök és delegációja. Aleksandar Vučić szerb kormányfő és a Szerb Katonaság gárdistái köszöntötték. Orbán Viktort a Szerbia Palota díszes bejáratánál a szerb kormányfő, Aleksandar Vučić üdvözölte. Ezt követően felcsendült a magyar, majd a szerb himnusz.



Orbán Viktort ezt követően katonai tiszteletadással köszöntötték. A két miniszterelnök kezet rázott a két ország delegációjának tagjaival. A fogadóbizottság tagjai között szerepelt többek között Magyarország és Szerbia külügy- és belügyminiszterei is. Az eseményen ott volt Szerbia euróintegrációval megbízott tárca nélküli minisztere, az állam gazdasági tárcájánák a vezetője, a szociálpolitikai miniszter és a szerb mezőgazdasági miniszter is. A Szerbia Palota előtt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is köszöntötte a magyar kormányfőt. A szerb és a magyar miniszterelnök tárgyalásának kezdete előtt a felek jó hangulatban beszélgettek újságírók és politikusok népes gyűrűjében. A két kormányfő a migránsválságról, a régiós stabilitásról és a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítéséről tárgyal. Amíg a szerb és a magyar kormányfő négyszemközt, zárt ajtók mögött tanácskozott, a magyarországi delegáció, valamint a szerbiai illetékes miniszterek külön-külön folytattak megbeszéléseket. Pintér Sándor magyar belügyminiszter szerb kollégájával, Nebojša Stefanovićtyal ült egy asztalhoz. Ivica Dačić, Szerbia külügyminisztere pedig Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tanácskozott. Az év végéig együttes kormányülést tart a két ország, közölték korábban, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Jadranka Joksimović, európai integrációs miniszter augusztus végi budapesti találkozóján.
Orbán Viktor
Aleksandar Vučić
Belgrád
látogatás
migránsválság
határvédelem
megbeszélés
gazdasági együttműködés

Most

Népszerű