Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor előadása Szabadkán

2019.04.15
15:44
2019.04.16
09:00
Forrás
Pannon RTV
A májusi európai parlamenti választások kapcsán tartott előadást ma Szabadkán Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök szerint mindenki érdeke, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagjává váljon. Beszélt a magyar kormány nemzetpolitikájáról, a gazdaságfejlesztésről és a szerb-magyar viszonyokról is. A rendezvény a Vajdasági Magyar Szövetség Mindannyian! elnevezésű kampányának része volt.

Vastaps fogadta a szabadkai Városházán Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, aki elmondta, ez az első kampánygyűlése az európai parlamenti választásokat megelőző időszakban. Most először szavazhatnak azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs uniós lakcímük. A lehetőség főként a vajdasági magyarokat érinti, ezért is volt fontos, hogy szóljon hozzájuk.

A magyar miniszterelnök sorra vette az aktuális témákat. Beszélt például Szerbia eurointegrációjának fontosságáról. Orbán Viktor úgy fogalmazott, rendíthetetlenül hisz abban, hogy Szerbia az EU tagja lesz, előbb mint azt sokan gondolják.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország (Fidesz): „Ez a szerbeknek is érdeke, a Szerbiában élő magyaroknak is érdeke, és nekem az a meggyőződésem, hogy az Európai Uniónak is érdeke, mert az Európai Unió kezdi kimeríteni az erőforrásait, új erőforrásokra van szükség, az erőforrás pedig a tagállamokból jön. A bővítés tehát nem tehertétel, ha az ember megfelelő szemüvegen keresztül nézi, hanem egy új lehetőség és erőforrás az Európai Uniónak is.”

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, a határon túli nemzetrészek támogatásához erős anyaország kell, ami most adott. Ennek köszönhető az is, hogy sikeresen működik a magyar kormány segítségével megvalósuló vajdasági gazdaságfejlesztési program, ami idén is folytatódik.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország (Fidesz): „Ebben az évben is érkezni fog 7-7 és fél milliárd forint. Elkészült egy terv, amit kézhez vehettem, és talán már kormánydöntés is született róla. A vajdasági turisztikai tervet tartalmazza, ilyen típusú beruházásokat indít majd el.”

Orbán Viktor elmondta, a gazdaság fejlődéséhez politikai stabilitás kell, ami jelenleg mindkét országban adott. A nagy döntések ennek és a két fél jó viszonyának köszönhetően már megszülettek, az itt élő emberek hamarosan érezni fogják ezek megvalósulását.

Orbán Viktor beszéde végén az európai parlamenti választáson való részvételre biztatta a vajdasági magyarokat, mint fogalmazott, vagány dolog élni ezzel a történelmi lehetőséggel.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország (Fidesz): „Menjenek el választani, támogassanak minket! Szívesen mondanám, hogy válasszanak a több jó lehetőség közül, de sajnos ezt nem mondhatom. Nem akarom önöket becsapni, ez nem volt mindig így, és nem is lesz mindig így, de ebben a pillanatban a hazát kellő súllyal és komolysággal a nemzetközi színtéren képviselni, Brüsszelben kiállni, az ország számára biztos vezetést nyújtani ebben a pillanatban csak a mi politikai közösségünk, csak a Fidesz-KDNP alkalmas.”

Az eseményen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a szülőföldünk egy élhető közeg, meggyőződését pedig ez a nap tovább erősítette. A közösséget arról biztosította, hogy a következő időszakban ők is érezhetik majd ezt. Az EP-választás kapcsán a mozgósítás fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, a Mindannyian! kampányuk is ezt a célt szolgálja.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Meggyőződésünk szerint ez a mostani pillanat, az előttünk álló európai parlamenti választások pillanata egy olyan pillanat, amikor a különbségek nem fontosak. Az a fontos, hogy összpontosítsuk az erőnket, és egy nagyon erős magyar jelenlétet biztosítsunk az Európai Parlamentben. Ez a közös nemzeti érdek.”

Az eseményen kiemelték: a vajdasági magyar közösségnek az előző ciklusban is volt képviselője Brüsszelben Deli Andor személyében. A Fidesz-KDNP színeiben politizáló Deli munkájáról Orbán Viktor is elismerően szólt. Hozzátette: a vajdasági képviselő kiérdemelte azt, hogy ezúttal is a listán legyen, méghozzá a jó eséllyel befutó 11. helyen.

Orbán Viktor
Szabadka

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.