Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor évindítója

2020-01-09
14:15
2020-01-09
18:07
Forrás
MTI
A migrációs nyomás miatt a magyar-szerb határon megnövelik a katonák és rendőrök számát - mondta a magyar miniszterelnök. Kiemelte, a kormány folytatja a foglalkoztatás és a bérek növelését.

Migrációs nyomás és határvédelem, a magyar gazdaság 2020-as kilátásai, klímavédelem, valamint az Irakban tartózkodó magyar katonák biztonsági helyzete. Egyebek mellett erről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök mai évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát - közölte Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök elmondta, az említett határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat. Arról is tájékoztatott, hogy a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, ha szükséges, Magyarország pedig haladéktalanul segítséget nyújt Észak-Macedóniának egy rendőri kontingenssel. „A Török Bevándorlásügyi Főigazgatóság éves összesítése azt mondja, hogy 2019-ben 450 ezer illegális határátlépő jutott be Törökországba. Egy év alatt 450 ezren. Ez az előző évhez képest 70 százalékos növekedést jelent. Ennek megfelelően, illetve ennek következtében a Görögország felé igyekvő migránsok aránya is radikálisan megnőtt, az előző évhez képest 180 százalékkal. Ennek logikus következményeképpen a balkáni útvonalon is megnövekedett a migránsok száma.”

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán azt is kiemelte, hogy a magyar kormány a foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja. Orbán Viktor fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót Magyarországon. „82 hónapja folyamatosan nőnek a bérek, és 2010 óta az átlagkereset is 80 százalékkal nőtt. Amit én ehhez hozzá szeretnék tenni, és fontosnak érzek, az az, hogy Magyarországnak egy nemzeti és kereszténydemokrata kormánya van. Ebből az is következik, hogy a bérnövekedés aránya - úgy, ahogy ez egy kereszténydemokrata kormányhoz illik - a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb.”

Az Irakban tartózkodó magyar katonák biztonsági helyzetéről szólva Orbán Viktor elmondta, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg. A kormányfő közölte, egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását. A kormány emellett elfogadott egy nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát. Van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne - magyarázta Orbán.

Orbán Viktor
évindító
sajtótájékoztató

Most

14:30, Frissítve: 15:26

Marad az őszies idő

A napokban nem számíthatunk felmelegedésre. Szeles és esős napok elé nézünk. A hétvége hozhat melegfrontot akár 26 fokos csúcshőmérséklettel.
13:43, Frissítve: 14:09

Városiasodik a vadvilág

Egyre több nem háziasított állat él emberközelben - derül ki egy nemzetközi tudományos felmérés eredményéből.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.