Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: Fenn kell tartani Közép-Európa gazdaságának működőképességét

2020.09.11
14:55
2020.09.11
21:04
Forrás
MTI
A V4-országok érdeke, hogy az egész közép-európai gazdaság működőképessége fennmaradjon, úgy kell jól védekezni a koronavírus-járvány ellen, hogy közben gazdaságaink működjenek - mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott pénteki találkozója után kijelentette, nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét.

Kifejtette: a gazdaság működésének fenntartását mindenkinek elsősorban a saját hazájában kell megoldania, de utána a közép-európai gazdasági együttműködés keretében is ezt a vonalat érdemes követni.

A magyar miniszterelnök aláhúzta, a V4-ek egy olyan koordinációs rendszert szeretnének felállítani, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben.

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív, a megbetegedések száma világszerte nő - jelezte, hozzátéve, meggyőződése, hogy a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szeretné, ha a járvány ellenére nem tűnne el a V4-ek lelkesedése. Azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell, hogy a térség Európa legjobban élhető régiója legyen, és hogy eltűnhessen a kommunizmus miatt felhalmozódott hátrány - fogalmazott, kijelentve, ezt a célt nem akarjuk feladni még járvány idején sem.

A fehérorosz helyzetről - amely szintén témája volt a lublini egyeztetésnek - a magyar kormányfő közölte, Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot. Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza - mondta. Hozzátette, szerinte néhány hét múlva eljuthatnak oda is, hogy a gazdaság után a nagy stratégiai javaslat katonapolitikai-biztonsági lábát is megfogalmazzák, de ehhez szükség lesz az Európai Tanács ülésére, mert ez túlnyúlik a V4-ek hatókörén.
 

Orbán Viktor
Közép-Európa
gazdaság
Lublin
V4
lengyelországi
reakciógyorsaság
járvány
koronavírus

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.