Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: Kiállunk Lengyelország mellett

2021.09.09
18:39
2021.09.09
18:48
Forrás
MTI, Origo
A Lengyelország elleni eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét - szögezte le Orbán Viktor magyar miniszterelnök Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott tárgyalása során Budapesten.

A magyar-lengyel kapcsolatok aktuális kérdésein túl a megbeszélés kiemelt témája az Európai Bizottság támadása volt, a testület ugyanis keddi döntésével eddig példátlan módon élt vissza hatalmával: megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását - fejtette ki Orbán. Tette ezt akkor, amikor Lengyelország, Magyarország mellett, az EU külső határait védi az erősödő migrációval szemben - szögezte le Orbán Viktor, felidézve: a magyar kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett. Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban - fűzte hozzá a magyar miniszterelnök.

Még az idén elkészülnek a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó Magyarországra eső 230 kilométeres szakaszának hiányzó beruházásai – mondta Áder János magyar köztársasági elnök Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott megbeszélése után Budapesten. Áder János a látogatást követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a közép-európai régió komoly infrastrukturális hátrányban volt a közúti és a vasúti összeköttetés, illetve az energetikai és a digitális hálózatok összekapcsolása terén 1990 előtt és az azt követő években. A Via Carpatia észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó a Baltikumtól Görögországig mintegy 3300 kilométeren vezet, ebből 230 kilométeren át Magyarországon. Áder János arról is beszélt, hogy Lengyelország Magyarország negyedik legfontosabb gazdasági partnere, a két ország közötti áruforgalom értéke tízmilliárd euró.

Orbán Viktor
Lengyelország
Brüsszel
Andrzej Duda
Európai Unió

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.