Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: Újabb szakaszhatárhoz érkezünk, nyithat az ország

2021.04.30
16:18
2021.04.30
17:51
Forrás
Hirado.hu, MTI
Szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak bizonyos helyek - jelentette be a magyar miniszterelnök.

A várható újabb enyhítéseknek sokan örülnek Magyarországon. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára és a velük érkező kiskorúaknak megnyílnak bizonyos helyek.

„Jó ötlet végül is, valamivel kell igazolni azt az oltást. És ez mindenhol van, a Covid mindenhol van, ez egy nagyon fontos dolog. Ápolónő voltam, most nyugdíjas vagyok, és ez egy nagyon jó dolog.”

„- Hova fogsz először menni?
- Először vagy Honvéd meccsre, vagy szállodába barátnőmmel wellnessezni, még eldől. Csak ahhoz kéne barátnő.”

A magyar kormányfő azt mondta, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Csütörtök estére már több mint 3,91 millióan megkapták az oltásukat, ezért pénteken biztos eléri a négymilliót a beoltottak száma, így szombaton életbe léphetnek az új szabályok - közölte a miniszterelnök.

Korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk, ezzel a vírus terjedését lassítottuk, de most már támadásban vagyunk, mert a vakcina olyan, mint a golyóálló mellény, a vírus lepattan róla - fogalmazott a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő elmondta, a 16 és 18 év közöttiek oltása az érettségi után indul, amihez Pfizer vakcinát fognak használni, ezért ma még lehet oltakozni Pfizerrel, legközelebb viszont hetek múlva kerülhet erre sor. Ennek oka, hogy a fiatalok számára félreteszik a szükséges vakcinákat.

A kormányfő ugyanakkor hozzátette, még felelősséggel tartozunk mások felé, mivel még nem vagyunk túl a járványon, még nincs mindenki beoltva.

„Most már többségben vannak a védettek, a beoltottak, így indokolt, hogy hozzájuk igazodjunk, hogy ők kedvezményeket kapjanak" – mondta a kormányfő.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter felhatalmazták, hogy Magyarországra a számára fontos országokkal kössön országközi megállapodást, hogy elfogadják egymás oltási igazolványát, és az emberek karanténkötelezettség nélkül tudjanak utazni.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet: tévhit, hogy a keleti vakcinákkal beoltottak nem tudnak utazni majd. Ez nem igaz, hiszen már Németország is orosz vakcinát vásárol. Nem lesz semmi megkülönböztetés a keleti és a nyugati vakcina között – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bár sportrendezvényeket lehet már látogatni a négymillió beoltott után, lakodalmakat még nem lehet tartani. Erre az a magyarázat, hogy a sportrendezvényeket is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, viszont egy lakodalom esetében ezt nem lehet előírni, ott keverednének a beoltottak és a nem beoltottak.

Egyelőre nem tudjuk, hogy a következő nyitási lépés négy és félmilliónál vagy ötmilliónál fog-e bekövetkezni – mondta Orbán Viktor. Már nem kell várni az oltásra, hiszen van annyi vakcina, hogyha valaki regisztrál, már akár aznap meg tudja kapni az oltást, függetlenül attól, hogy hány éves és milyen egészségügyi állapotban van.

Az oltás nemzeti érdek, így mindenki minél hamarabb regisztráljon az oltásra és vegye fel azt – emelte ki a miniszterelnök. Mint mondta, most még az oltás megszervezésére fordítanak nagyobb hangsúlyt, de ahogy tér vissza az élet a normális kerékvágásba úgy egyre inkább fontos lesz egy újraindítási terv elkészítése. Már a 2022-es költségvetést is ennek szellemében készítik el. A miniszterelnök hangsúlyozta: fontos, hogy a gazdasági válságból való kilábalást nem megszorításokkal akarjuk elérni, hanem támogatásokkal.

A kormány a nemzetalapú, támogatást nyújtó gazdasági újraindítást tűzte ki célul, így a 2022-es költségvetésben helyet kap a 13. havi nyugdíj visszaépítésének újabb lépése, illetve a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége is – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor
Kossuth Rádió
Jó reggelt

Most

14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.