Ugrás a tartalomra

Orosz–amerikai tárgyalások Genfben

2022.01.10
19:31
2022.01.10
20:20
Forrás
hirado.hu
Az újabb egyeztetésen mindkét fél jelentős delegációval képviselteti magát.

Orosz–amerikai tárgyalások kezdődtek Genfben. A két elnök ezúttal nem tárgyal közvetlenül egymással. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy nem számít áttörésre Oroszországgal az e heti találkozókon. Elmondta, bár az Egyesült Államok kész meghallgatni Moszkva aggályait, nehéz lesz bármiféle előrelépést elérni, hacsak Oroszország nem csökkenti a feszültséget az ukrán határon.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes és delegációja Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettessel és stábjával találkozott. Előzőleg Rjabkov „nehéz” tárgyalásokat jósolt Genfben. Elmondta: „az elvárások nem optimisták, hanem reálisták.” Január 10-én, hétfőn a főbb témákat vették sorra, egyebek mellett Ukrajna NATO-csatlakozását is.

Az Egyesült Államok számos szankcióval sújtotta Oroszországot 2014 óta. A rendeletek kiváltó okai között szerepelt a Krím félsziget annektálása, az amerikai választásokba való beavatkozás gyanúja, az emberi jogok megsértése, vegyi fegyverek használata és illegális üzletek folytatása Észak-Koreával.

A Krím félsziget elfoglalása és egyes kelet-ukrán területek orosz megszállását követően különböző szervezetekkel és magánszemélyekkel szemben vezettek be korlátozásokat, illetve tilalmakat. A rendelet továbbá megtiltotta amerikai cégek kereskedelmi és a befektetési tevékenységét a Krím félsziget területén. Kérdéses ugyanakkor, hogy az amerikai szankciók beváltották-e a kívánt hatást. Az Egyesült Államok nyomásgyakorlásának hatására ugyanis a betiltott technológiák importját felváltotta a helyi gyártás és az orosz pénzügyi struktúra sem ingott meg.

orosz-amerikai
találkozó
Genf

Most

11:07, Frissítve: 11:15

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.