Ugrás a tartalomra

Orosz békefenntartó erők indultak meg Kelet-Ukrajnába

2022.02.22
12:15
2022.02.22
19:53
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét. Putyin aláírta a dokumentumot hétfő este, amivel elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Az orosz államfő az országhoz intézett videoüzenetében azt mondta, amikor a Szovjetunió szétesett, akkor Oroszország súlyos helyzetbe került, „kifosztották”. Ukrajna az orosz történelemhez tartozik és „ősi orosz területnek” nevezte.

Kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyec-medencében - jelentette ki Putyin. Hangoztatta, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva.

Oroszország népéhez intézett videoüzenetben az orosz elnök azt mondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe.

Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna  saját atomfegyvert hoz létre - jelentette ki Putyin. Rámutatott, hogy Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok. Az orosz államfő szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.

„A Donyecki Népköztársaság vezetésének kérésére az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma bevonja az orosz fegyveres erőket a béke támogatására a Donyecki Népköztársaság területén. Ukrajnának nem sikerült stabil kormányt felállítania, ezért külföldi országokra, például az Amerikai Egyesült Államokra kellett támaszkodnia. Ukrajnában az orosz nyelv marginalizálódott, és az ukrán vezetés az orosz ortodox egyház eltávolítására készül” - mondta az orosz államfő.

Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszicsnikkal, a Luhanszki Népköztársaság vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést.

A Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság ratifikálta a Moszkvával való baráti szerződést. Az orosz részről függetlenséget kapott két régió ezzel formálisan lehetőséget kap katonai és anyagi támogatásokra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este kiadta a parancsot, orosz békefenntartó erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba. Oroszország a reguláris hadsereg erőit vezényelte Kelet-Ukrajnába, a szakadár területekre.

Vlagyimir Putyin
szakadár területek
Ukrajna
Donyeck
Luhanszk

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.