Ugrás a tartalomra

Orosz páncélos katonai járművek érkeztek Szerbiába

2019.07.29
13:20
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Nišben azt a tíz páncélozott katonai járművet, amit Szerbia Oroszországtól kapott ajándékba.

Az eseményen Aleksandar Vučić szerb államfő köszönetét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak, és hangsúlyozta, hogy nem régi járművekről van szó, hanem újabb modellekről, amelyeknek a modernizálást az orosz állam finanszírozta.

Az első BRDM-2 páncélozott járművek 1962-ben hagyták el a gyárat. Elsőként a szovjet hadseregben rendszeresítették őket, később mintegy 40 országban teljesítettek szolgálatot. Az orosz kétéltű felderítő jármű aszfalton 90-100 km/h-s sebességgel, földes úton 40-50 km/h-val tud haladni. A rajta levő géppuskák percenként 6-700 golyót képesek kilőni. A célt nappal 5, éjszaka 3 kilométer távolságból érzékeli. A most Szerbiába érkezett 10 darab BRDM-2 annak a haditechnikai szerződésnek köszönhető, amit Aleksandar Vučić szerb és Vlagyimir Putyin orosz államfő kötött meg.

A harci járművek bemutatóját a niši Mija Stanimirović Kaszárnyában tartották. Az eseményre a szerb államfő is kilátogatott. Aleksandar Vučić elmondta, ezek a járművek azért jelentősek, hogy az ország megőrizze területi integritását. Kiemelte, hogy megelőző jellegük van, Szerbiának ugyanis nincs semmilyen területhódítási terve. „Orosz barátainknak nagy köszönet. Donáció is érkezik Oroszországból. Várjuk, hogy megérkezzen az is, amit megrendeltünk és kifizettünk, tehát a helikoptereket, vagyis az erős, repülő tankokat, ahogyan sokan nevezik” - mondta a szerb államfő.

Szerbiába a közeljövőben összesen négy Mi-35-ös helikopter érkezik, amiknek hatalmas a tűzerejük - hangzott el az eseményen. További három Mi-17-es helikoptert is várnak az országba, amiket pedig a bevetési egységek szállítására használnak majd. Alekszandr Bocan-Harcsenko, szerbiai orosz nagykövet kiemelte: „Ezek a páncélozott járművek ajándékok, de vannak terveink a további támogatásnyújtásra is, Oroszországtól Szerbiának. Mindenképp fejlesztjük a haditechnikai együttműködést is.”

A bemutatót végignézte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter, valamint Milan Mojsilović, a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke is.

Oroszország
páncélozott jármű
tank
Vlagyimir Putyin
Alekszandr Bocan-Harcsenko
orosz nagykövet
Aleksandar Vučić

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.