Ugrás a tartalomra

Oroszország megvizsgálja a további gázszállításokra vonatkozó magyar kérést

2022.07.21
19:11
2022.07.21
19:24
Forrás
MTI
Lavrov és Szijjártó tárgyalt Moszkvában.

Oroszország haladéktalanul megvizsgálja Magyarországnak a további gázszállításokra vonatkozó kérését - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel megtartott csütörtöki moszkvai sajtóértekezleten.

Országaink érdekének teljes mértékben megfelel, hogy maradéktalanul végrehajtsuk az oroszországi földgáz exportjára vonatkozó, tavaly megkötött hosszú távú szerződéseket - mondta Lavrov. Hozzátette, arról tájékoztatták, hogy a magyar kormány a pótlólagos földgázmennyiségek idei megvásárlása iránt érdeklődik. A kérésről azonnal jelentést teszünk és megvizsgáljuk - mondta az orosz miniszter. A csütörtöki moszkvai tárgyalásokon 700 millió köbméter gáz pótlólagos vásárlásáról tárgyaltak a felek.

Tavaly szeptemberben az Magyar Villamos Művek Zrt. hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal évi 4,5 milliárd köbméter orosz földgáz vezetékes szállításáról rendelkeznek Szerbián és Ausztrián keresztül. A megállapodás 15 évre szól, és a végrehajtás megkezdése után 10 évet követően újratárgyalható.

Az orosz külügyminiszter szerint a felek megerősítették elkötelezettségüket a paksi atomerőmű-projekt folytatása mellett. Közölte, hogy sem Oroszország, sem Magyarország nem érdekelt abban, hogy a szankciók akadályozzák a kétoldalú együttműködést, amire megoldást kell találni. Értékelése szerint a megbeszélések a kölcsönös bizalom légkörében zajlottak, valamint gyakorlatiasak és nagyon tartalmasak voltak.

Lavrov arról is beszélt, hogy Moszkva kész további felvilágosítást adni az Ukrajna ellen indított "különleges művelet" különböző vonatkozásairól, és arra számít, hogy a Nyugat meg fogja érteni, milyen veszélyt jelentenek a Kijevnek küldött fegyverszállítmányok. Az orosz tárcavezető hangot adott véleményének, miszerint Európa a saját ellenében követi az Egyesült Államok érdekeit.

Szergej Lavrov
Szijjártó Péter

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű