Ugrás a tartalomra

Ötvenezer aláírás gyűlt össze a Felvidéken

2018.01.30
07:43
2024.03.19
08:52
Forrás
MTI
Már 50 ezren aláírták az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója által jegyzett kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést Szlovákiában.

A Minority SafePack az egyes kisebbségi jogok európai uniós törvénybe foglalását célozza meg. A kezdeményezés támogatására 2018 áprilisáig több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább 7 tagországában.

Szlovákiában tavaly augusztusban indult el az aláírásgyűjtés. Az uniós szabályozás szerint az aláírásgyűjtésben rész tvevő minden országban - az ottani lakosságszám szerint megállapított - minimális szintet teljesíteni kell. Ez a minimum Szlovákiában kevesebb mint tízezer aláírás. Hét országban már gyűlik az aláírások számukra megszabott mennyisége, de az együttvéve szükséges egymillió aláírástól még messze vannak - mondták a szlovák illetékesek.

Az EU tagországaiban együttvéve csaknem 60 milliót tesz ki az ott élő őshonos kisebbségek tagjainak száma. A kezdeményezés bejegyzését korábban elutasította az Európai Bizottság, de ezt a határozatát a kezdeményezők megtámadták az EU luxemburgi bíróságán és pert nyertek. Ezután egy megállapodás született, miszerint amennyiben 2018. április 2-ig sikerül összegyűjteni a polgári kezdeményezéshez szükséges egymillió aláírást és így a polgári kezdeményezés sikeres lesz, az EB-nek véleményt kell mondania arról, hogy milyen irányba folytatja az indítványozott jogok megformálását.

Szlovákia
aláírás
kisebbségi jogok

Most

Népszerű