Ugrás a tartalomra

A miniszterelnök Palicson értékelte a szerb kormány egy évét

2018.07.05
19:28
2018.07.05
21:01
Forrás
Pannon RTV
Eredményes és sikeres a szerb kormány, elégedett a kabinet munkájával - hangsúlyozta Ana Brnabić.

A szerb kormány elmúlt egy évét Palicson értékelte a szerb miniszterelnök, Ana Brnabić. Az elmúlt esztendőben emelték a nyugdíjakat, és egyben bejelentették, hogy még az év vége előtt emelik a közszférában dolgozók fizetését és a legidősebbek járandóságát - részletezte a miniszterelnök. A szerb kormány további intézkedései között említhető még a családtámogatás növelése, a gyermekvállalás ösztönzése, amelyek a társadalom szempontjából fontos döntések - szögezte le. Hozzátette, a mostani kormány a kontinuitás kabinetje, amely a korábban Aleksandar Vučić által vezetett végrehajtó hatalom megkezdett munkáját folytatja.

A Pannon RTV kérdésére válaszolva Ana Brnabić elmondta: kitűnő a kapcsolat Magyarország és Szerbia között. A közeljövőben több közös projektet valósít meg a két ország, ezek közül a legjelentősebb a Belgrád-Budapest vasútvonal.

Ana Brnabić azt mondta, a siker kulcsa, hogy csapatként működnek együtt a kormány tagjai Aleksandar Vučić államfővel együtt, és a projektek megvalósulásának alapfeltétele, hogy egységesek minden szinten. Együtt valósítják meg az ország fejlődéséhez szükséges reformokat. Eredményorientált és mindennap az ígéretek betartását előtérbe helyező kormánya van Szerbiának. Úgy fogalmazott, az amit elértek az egész ország és az egész társadalom javára válik majd, amelyeket az emberek nap mint nap megélhetnek az életszínvonal növekedésével. „A kormány megbízatásának első évében 5 százalékkal megnöveltük a nyugdíjakat, nem fogok beszélni az egyszeri juttatásokról, amelyeket adtunk, mert az egész rendszerről beszélek, tehát 5 százalékkal növeltük a nyugdíjakat. Az év végéig eltöröljük a nyugdíjcsökkentési intézkedéseket, amelyeket nélkülözhetetlen volt meghozni 2014-ben az ország pénzügyi megszilárduláshoz, és most tovább növeljük legkisebb nyugdíjakat, úgyhogy minden nyugdíjasnak átlagosan 7,2 százalékkal emelkedik a nyugdíja.”

A közszférában dolgozók bérét is növelték az elmúlt évben és tovább növelik azokat is még az év vége előtt - szögezte le. A magánszférában is igyekeztek hatni a bérekre, 10 százalékkal növelték a minimálbért. A Világbank listáján a 42. helyre jött fel Szerbia a 190 országból, ami a legjobb eddigi, vezető országként tartják számon Délkelet-Európában a gazdasági fejlődés terén. Új megegyezést kötöttünk a Nemzetközi Valutaalappal, ami nem eladósodást jelent, hanem csupán biztosítékot. Felelősen bánunk az adófizetők pénzével - mondta a kormányfő.

A Pannon RTV kérdésére, hogy milyen további közös szerb-magyar projektek várhatók a közeljövőben és ebben milyen szerepet vállalhat a vajdasági magyar közösség a szerb kormányfő azt válaszolta, soha jobbak nem voltak a kétoldalú kapcsolatok, amit a Belgrád-Budapest vasútvonal modernizálása támaszt alá a leginkább. Szófiában még egy szerződést írnak alá, ami tovább gyorsítja majd a helyreállítást. Megnyitottuk a felújított Zsinagógát, újabb határátkelőt nyitottunk, és továbbiakat fogunk - tette hozzá Brnabić. „Két új törvényt fogadtunk el, ami szintén ennek a kormánynak az első évében történt. Ez két jelentős törvény a nemzeti közösségek szempontjából, a nemzeti kisebbségek jogairól és a nemzeti tanácsokról szóló törvény. Úgyhogy megyünk tovább, a szerbiai magyar kisebbség tekintetében és általában a viszonyainkat tekintve.”

A szerb kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és kormányának, kiemelte, a magyarországi szerbek még sosem voltak ilyen jó helyzetben, sosem kaptak ennyi pénzt és támogatást a kultúra és a nemzeti identitás megőrzéséhez. Már a hatodik ország vonta vissza elismérését Koszovő függetlensége kapcsán, legutóbb Pápua Új-Guinea - jelentette ki Ivica Dačić az értékelőn. Az első kormányalelnök hozzátette, nem Pristina ellen küzdünk, hanem azok ellen, akik irányítják őket.

Ana Brnabić
kormány
Szabadka

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.