Ugrás a tartalomra

Palkovics Lászlóval egyeztetett Pásztor István

2019.03.14
19:09
2019.03.14
20:08
Forrás
Pannon RTV
A tervek szerint kormányközi megállapodással szabályozzák majd a Királyhalom-Ásotthalom és a Horgos-Röszke közúti határátkelőhelyek 24 órás nyitvatartását.

Többek között erről egyeztetett ma Pásztor István, a VMSZ elnöke és Palkovics László, Magyarország innovációs minisztere. Pásztor István kiemelte, most már jól bevált szokás, hogy ha a magyar kormány bármelyik tagja Belgrádban tárgyal, azt megelőzően a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőségével egyeztet.

Pásztor István többek között a közelgő szerb-magyar közös kormányülésről egyeztetett Palkovics Lászlóval. Magyarország innovációs és tudományügyi minisztere pénteken Zorana Mihajlović szerb közlekedési, infrastrukturális és építésügyi miniszterrel is tárgyal.

Belgrádban a tervek szerint a két ország közlekedési ügyeit tekintik át. Ennek előkészítése a VMSZ-t is erősen érinti - hangsúlyozta Palkovics László. Elsősorban a határátkelők kérdéséről és a vasútfejlesztésről tárgyal Zorana Mihajlovićtyal Magyarország innovációs minisztere. A politikus kiemelte, Pásztor Istvánnal a közös szerb-magyar kormányülés részleteit is megvitatták.

Palkovics László, innovációs miniszter, Magyarország: „A kormányülésen több minden téma is szóba fog kerülni, ami a két országot és ezen belül Délvidéket érinteni fogja. A kormányülés nem jövő héten lesz, ezt el kellett tolnunk egyéb más okok miatt, az időpontot éppen most szervezzük, de ugyanezek a kérdések merültek fel. Ott alá fogunk írni egy együttműködési megállapodást a gazdaságfejlesztés területén, egy kutatásfejlesztés, innovációs, technológiafejlesztéssel kapcsolatos megállapodást, és több közlekedési megállapodást, ennek a részleteit is megbeszéltük.”

A határátkelők jelenlegi működése már nem felel meg annak a viszonynak, ami a két ország között van, tette hozzá Palkovics László. Egy közös munkacsoport létrehozásával és egy közös megállapodással a tervek szerint a közeljövőben a Királyhalom-Ásotthalom és a Horgos-Röszke közúti határátkelőket napi 24 órában üzemeltetnék. Pásztor István szerint határátkelőkön a kamiontorlódás is tarthatatlan, erre is igyekeznek megoldást találni. A VMSZ elnöke azt mondta, a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása halad a maga útján, de egy másik fontos fejlesztésre is kitért.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Az, ami a beszélgetés plusz témája volt, az a Szeged-Szabadka-Bácsalmás-Baja vasútvonal felújítása, különös tekintettel a Szeged-Szabadka szakaszra, az a szándék és ebben a pillanatban realitásnak tűnik, hogy még az idei év folyamán, a következő kormányülésen, belátható időn belül az ezzel kapcsolatos megállapodás aláírásra kerüljön, és hogy az idei évben megteremtődjenek a föltételei annak, hogy ez a felújítás valóban el is kezdődjön.”

A felújítás pedig a tervek szerint két-két és fél év alatt be is fejeződhet.

Palkovics László
Pásztor István
Szabadka

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.