Ugrás a tartalomra

Párbeszéd Koszovóról - új utak a kérdés rendezésére

2017.07.31
16:27
Dačic: Koszovó felosztása az albánok és a szerbek között hosszú távú megoldást jelenthetne a Belgrád és Pristina között évek óta fennálló konfliktusokra.

Koszovó felosztása az albánok és a szerbek között hosszú távú megoldást jelenthetne a Belgrád és Pristina között évek óta fennálló A kép eltávolítva.konfliktusokra - fogalmazta meg véleményét Ivica Dačic szerb külügyminiszter a Blic című belgrádi napilapnak.

Dačić korábban többször is beszélt arról, hogy fel lehetne osztani a területet a szerbek és a helyi albánok között.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Blic múlt heti számában úgy fogalmazott: Szerbiának meg kell oldania a Koszovóval fenntartott viszonyt annak érdekében, hogy ezt a terhet a jövő generációinak ne kelljen tovább cipelniük, és Szerbia is tovább tudjon lépni.

Vučić ma azt mondta, új utakat választunk a koszovói kérdés rendezésére, és akkor sem fog Szerbia ettől a tervtől elállni, ha még a szerb nép nem készült fel rá. Szerbia köztársasági elnöke szerint könnyű azt mondani, hogy harcolni kell Koszovóért. Ez a felfogás azonban folyamatosan háborúskodáshoz vezetett idáig. Szerinte egyeztetni kell korrekt módon a megoldás érdekében. Leszögezte, nem áll el ettől a tervtől még akkor sem, ha erre a szerbek nem állnak még készen.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. (MTI)

Most

19:03, Frissítve: 19:25

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.