Ugrás a tartalomra

Párbeszéd Koszovóról - új utak a kérdés rendezésére

2017-07-31
16:27
Dačic: Koszovó felosztása az albánok és a szerbek között hosszú távú megoldást jelenthetne a Belgrád és Pristina között évek óta fennálló konfliktusokra.

Koszovó felosztása az albánok és a szerbek között hosszú távú megoldást jelenthetne a Belgrád és Pristina között évek óta fennálló A kép eltávolítva.konfliktusokra - fogalmazta meg véleményét Ivica Dačic szerb külügyminiszter a Blic című belgrádi napilapnak.

Dačić korábban többször is beszélt arról, hogy fel lehetne osztani a területet a szerbek és a helyi albánok között.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Blic múlt heti számában úgy fogalmazott: Szerbiának meg kell oldania a Koszovóval fenntartott viszonyt annak érdekében, hogy ezt a terhet a jövő generációinak ne kelljen tovább cipelniük, és Szerbia is tovább tudjon lépni.

Vučić ma azt mondta, új utakat választunk a koszovói kérdés rendezésére, és akkor sem fog Szerbia ettől a tervtől elállni, ha még a szerb nép nem készült fel rá. Szerbia köztársasági elnöke szerint könnyű azt mondani, hogy harcolni kell Koszovóért. Ez a felfogás azonban folyamatosan háborúskodáshoz vezetett idáig. Szerinte egyeztetni kell korrekt módon a megoldás érdekében. Leszögezte, nem áll el ettől a tervtől még akkor sem, ha erre a szerbek nem állnak még készen.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. (MTI)

Most

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.