Ugrás a tartalomra

A parlament elfogadta a minisztériumokról szóló törvényt

2012-07-27
00:18
A minisztériumokról szóló törvényt csütörtökön fogadta el a Köztársasági Képviselőház, majd megjelent a Hivatalos Közlönyben
A minisztériumokról szóló törvényt csütörtökön fogadta el a Köztársasági Képviselőház, majd megjelent a Hivatalos Közlönyben.  Ez az új kormány megalakításának egyik feltétele volt. A törvény értelmében az új kormánynak 17 tárcája van, s a leendő minisztereknek 45 napjuk lesz arra, hogy leváltsák azokat az állami tisztviselőket, akik „nem dolgoznak eredményesen”. A törvényre 137 képviselő voksolt igennel és 69-en ellene. A törvény azt is előírja, hogy a Koszovó szempontjából fontos kérdésekről, az emberi és kisebbségi jogokról, az egyházakról és vallási közösségekről a kormány által alakított külön szolgálatok döntenek majd. (Beta, Tanjug) * A köztársasági elnök nevezi ki a Nemzetbiztonsági Tanács titkárát Szerbiában a biztonsági szolgálatokról szóló törvény értelmében az elkövetkezőkben a Nemzetbiztonsági Tanács titkárát a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel. Eddig ezt a funkciót az elnök kabinetfőnöke látta el. A törvénymódosítást 139 képviselő támogatta, 52-en voltak ellene. Az új törvény megindoklása szerint ez a megoldás bővíti a demokratikus civil ellenőrzés terét, mert a titkárt az államelnök nevezi ki és menti fel, amely megfelel a köztársasági elnök megválasztásáról szóló törvényben foglaltaknak is. Az új megoldás ellen az ellenzéki képviselők voltak, akik szerint nem jó, hogy egy ember, jelen esetben az államelnök kezében ekkora hatalom összpontosul.  
parlament
minisztériumokról szóló törvény

Most

09:51, Frissítve: 10:03

Tanyavilág, ahogyan Gallusz László látja

Tanyák, Sorsok – Tanyasorsok címmel jelent meg Gallusz László nyugalmazott újságíró, műsorszerkesztő legújabb, önálló kötete, amelyben a bácskai és bánáti tanyavilág múltját és jelenét mutatja be.
21:57, Frissítve: 22:03

Mi az óbecsei sárga víz titka?

Óbecsén négy artézi kút működik, sárga vizüket nagyon sokan isszák. Két kút vizét néhány hétig tilos volt fogyasztani. Egy ideje ismét iható víz folyik ezekből a kutakból.
21:37, Frissítve: 21:48

Felgyorsul-e Szerbia EU-csatlakozási folyamata?

Az új csatlakozási fejezet megnyitásáról és Szerbia EU-s csatlakozási lehetőségeiről beszélt Kovács Elvira, a Szerbiai Parlament Európai Integrációs Bizottságának elnökhelyettese a Közügyekben.
21:18

Győzött a Liverpool és a Napoli

A Bajnokok Ligája utolsó csoportkörének délutáni mérkőzésein nem született meglepetés a Napoli hazai pályán győzte le a Genk együttesét, míg a Liverpool idegenben bizonyult jobbnak a Salzburgnál.

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.