Ugrás a tartalomra

A parlament holnap folytatja a költségvetésről szóló vitát

2012.09.19
19:32
A pénzügyi jogszabályok módosításáról tárgyalt ma a szerbiai parlament
A pénzügyi jogszabályok módosításáról tárgyalt ma a szerbiai parlament. Az ülést Mlađana Dinkić pénzügyminiszter ellenzékkel folytatott vitája fémjelezte. Több órás vitát folytatott a szerb parlament a pénzügyi törvények módosításáról. Az ülést Mlađan Dinkić pénzügyminiszter és a volt környezetvédelmi miniszter, a demokrata párti Oliver Dulić ökológiáról szóló vitája fémjelezte. A Szerbia Egyesült Régióihoz tartozó pénzügyminiszter szerint a Környezetvédelmi Alap az eszközeinek 80 százalékát a választási kampányra használta fel. A Környezetvédelmi Alap az elmúlt két évben 47 millió dinárt költött el nem rendeltetésszerűen. Az ügyben kihallgatta a rendőrség a volt környezetvédelmi minisztert. Oliver Dulić erre azt mondta: a fodrászszalonokban hallott pletykákat előbb le kell ellenőrizni, és csak utána nyilvánosságra hozni és tényként kezelni.



A Szerb Haladó Párt képviselői szerint a törvénymódosításokkal kijavítják a volt kormány hibáit. Szerintük 18 milliárd eurós tartózást és 2 milliárd eurós államháztartási hiányt örökölt az ország vezetése elődjétől. Az ellenzék szerint a tervek nem csökkentik az államháztartási hiányt. A Szerbiai Demokrata Párt tagjai elmondták, a módosítások nem oldják meg a fő problémákat, az inflációt, a munkanélküliséget és az államháztartás hiányát. A parlament ülését berekesztették, és holnap folytatják a költségvetésről szóló vitával.   Több mint 200 milliárd dinár hiánnyal számol az állam  2012.09.19. 18:36 A pénzügyi jogszabályokról és a költségvetés módosításáról tárgyal ma a szerbiai parlament. A költségvetés módosítása után 203 milliárd 600 millió dináros hiánnyal számolnak. A jövedéki adó 18-ról 20 százalékra növelésével 7 milliárd 800 millió dináros plusz bevételhez jut az ország. A módosításnak köszönhetően 10 milliárd dinárral több jut a mezőgazdaság támogatására. A Szerbia Egyesült Régióhoz tartozó pénzügyminisztert a parlament ülésén támadta Ivan Karić demokrata párti képviselő a Környezetvédelmi Alap megszűntetése miatt. A DP képviselője szerint a 21. század egyik legfontosabb kérdése a természet védelme, az Alap megszüntetése hiba lenne. Szerinte a dohánytermékekre kivetett adóemelés sem jó megoldás, mert ha az egészségvédelem a cél, akkor a zsír és a gyorséttermi ételek árát is emelni kellene.



A pénzügyminiszter válaszában kifejtette, attól hogy megszüntetnék a Környezetvédelmi Alapot, nem fordítanának kevesebb pénzt a természet védelmére. Szerinte az Alap kompromittálta magát, nem a kitűzött célokra költötték az eszközöket, hanem választási kampányra használták a pénzt. Elmondta, míg az Európai Unió egyik legfejlettebb államában, Németországban csupán 8 alap van, addig Szerbiában mintegy 100 ilyen létezik. A Környezetvédelmi Alap az elmúlt két évben 47 millió dinárt használt fel nem rendeltetésszerűen. Az ügyben kihallgatta a rendőrség a volt környezetvédelmi minisztert, a demokrata párti Oliver Dulićot. Mlađan Dinkić pénzügyminiszter kijelentette: 10 milliárd dinárral tehermentesíti a gazdaságot, ha beszüntetik az adómemóriás pénztárgépek kötelező használatát Szerbiában. A kisiparosok a jövőben egységes, a Pénzügyminisztérium által megszabott árak szerint fizettetik meg szolgáltatásaikat. Az árlistát március végéig dolgozzák ki. A parlamenti vita még most is tart.   Napirenden a költségvetés módosítása 2012.09.18. 19:13 A költségvetés módosításáról és az általános forgalmi adó emeléséről is vitáznak a szerbiai parlament ma kezdődött rendkívüli ülésén. A költségvetési hiány csökkentése, illetve a közigazgatási ügykezelés ésszerűsítése is szerepel a javasolt pénzügyi törvénycsomagban. A költségvetés-módosítási javaslat készítésekor a köztársasági képviselőház nem egyeztetett a tartományi vezetéssel. A kilencedik rendkívüli ülést 123 képviselő indítványára hívták össze. A napirenden 36 pont szerepel. Mintegy 6 százalékos, azaz 200 milliárd dinár körüli költségvetési hiánnyal számol a törvényjavaslat, amelyet szeptember 10-én fogadott el a szerb kormány. 830 milliárd dinár állami bevételt irányoz elő a javaslat, amely mintegy 85 különféle adóból származna. Ezzel az adóbevétel 3,3 százalékkal növekedhet.



Számos járulék eltörlése és a pártalapon foglalkoztató intézmények, ügynökségek megszüntetésére vonatkozó jogszabályok is a napirenden szerepelnek – mondta az ülést megelőzően Nebojša Stefanović, a szerbiai parlament elnöke. Szerinte ezzel a képviselőház és a kormány bebizonyítja, hogy legfőképp a polgárok érdekeit tartja szem előtt. Így az új parlamenti többség eleget tesz választási ígéreteinek. Nem szavazzák meg a költségvetés módosítási javaslatát a demokraták – mondta Dragoljub Mićunović, a párt frakcióvezetője. A napirendet megkésve, csak tegnap délután kapta meg a párt, ezzel a hatalmi többség ellehetetleníti az ellenzék munkáját – emelte ki Dragoljub Mićunović. A módosítással igaz megnövekednek az állami bevételek, de a kiadások is, úgyhogy a végeredmény ismét hiány lesz – tette hozzá a politikus. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifogásolta, hogy a vajdasági kormánnyal nem egyeztetett a köztársaság a költségvetés módosításáról.
köztársasági parlament

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.