Ugrás a tartalomra

A parlament kinevezte Jorgovanka Tabakovićot

2012.08.07
08:44
2020.02.29
11:56
Jorgovanka Tabaković a Szerbiai Nemzeti Bank új kormányzója
Jorgovanka Tabaković a Szerbiai Nemzeti Bank új kormányzója. Az SZNB elnöke legfontosabb céljának tekinti a pénzügyi stabilitást és a gondoskodást az árak és az infláció alakulásáról. A parlamenti képviselők közül 131-en támogatták a kinevezését, 34-en ellene voksoltak. A Vajdasági Magyar Szövetség nem támogatta Jorgovanka Tabakovićot. Pásztor Bálint, a párt parlamenti frakcióvezetője azt mondta, döntésük nem személyes indíttatású. Mint magyarázta, a VMSZ már a jegybanktörvény módosítását is ellenezte, az új kormányzó kinevezése pedig ennek az ügynek a folytatása. Jorgovanka Tabaković ismertette programját, és egyben bejelentette, hogy be fogja fagyasztani funkcióját a pártban, tekintettel, hogy törvényileg összeegyeztethetetlen, hogy a jegybank kormányzói posztját párttag töltse be. A Szerb Haladó Párt jelöltje felügyeleti szerveket szeretne létrehozni és csökkentené a korrupciót. „Csökkenteném a bankkormányzó fizetését. Ez jelenleg a pénzügyi rendszer sikeréhez van kötve. Mindezt összefüggésbe kell hozni Szerbia gazdaságának sikerével” – mondta Tabaković.   Nikolić Tabakovićot javasolja a bankkormányzói posztra 2012.08.05. 17:30 Jorgovanka Tabakovićot, a Szerb Haladó Párt tagját javasolja a bankkormányzói posztra Tomislav Nikolić. A szerb államfő erről levélben értesítette a Köztársasági Parlament házelnökét, és arra kérte, gyorsított eljárásban döntsenek az ügyről. Nebojša Stefanović hétfő délelőtt 10 órára hívta össze a képviselőket. Tomislav Nikolić szerb államfő amellett, hogy Jorgovanka Tabakovićot jelölte a Szerbiai Nemzeti Bank elnökének, csatolta a szakember életrajzát is. Jorgovanka Tabaković 1960. március 21-én született az észak-koszovói Vučitrnben. A prištinai Közgazdasági Egyetemet 1981-ben fejezte be évfolyamelsőként, jó tanulmányi eredménye miatt korábban diplomázott, mint társai. 1981 és 1989 között középiskolai tanárként dolgozott Prištinában, majd egy üzletház pénzügyi igazgatója lett.



Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben lépett be a bankszektorba, amikor a Prištinai Bank igazgatóhelyettesévé választották. Hét éven át maradt ebben az üzletágban. Ekkor kezdett el dolgozni a Szerbiai Telekomnál, ahol most is munkaviszonyban van. Először a logisztikai részleg igazgatója volt, most pedig a gazdasági ügyek szaktanácsadását végzi. 1999-ben magiszteri fokozatot szerzett, munkájának címe Jugoszlávia bankrendszerének reformja. A doktori fokozatot 2011-ben szerezte meg, disszertációja A központi bank eszközei – eredmények és korlátok Szerbiában címet viselte. 1993 és 2000 között, valamint 2007 óta köztársasági parlamenti képviselő. Két mandátumban a parlament Pénzügyi Bizottságának elnöki posztját is betöltötte. 1998 márciusa és 2000 októbere között a Gazdasági és Privatizációs Minisztériumot vezette. Több könyvet jelentetett meg a privatizációról és a pénzpiaci változásokról. Jorgovanka Tabaković özvegy, három gyermek édesanyja.
életrajz
Tomislav Nikolić
Jorgovanka Tabaković
bankkormányzó

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.