Ugrás a tartalomra

Parlamenti választásokat tartanak Romániában

2020.12.06
11:55
2020.12.07
19:47
Forrás
MTI
18,9 millió szavazópolgár adhatja le voksát.

Idén a magyar pártok közösen indulnak a megmérettetésen. A jelöltek arra kértek minden magyart, hogy menjen el szavazni. A tét az erős magyar képviselet a bukaresti törvényhozásban.

A voksolás szigorú járványügyi óvintézkedések mellett történik. Egyebek mellett kötelező a maszkviselés és egyszerre legfeljebb öten tartózkodhatnak a szavazóhelyiségekben.

Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét és 136 szenátorát választhatja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat be egy-egy parlamenti képviselőt. A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

Az erős magyar képviseletre szavazott a romániai parlamenti választásokon Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szülőfalujában, Karcfalván adta le szavazatát.

A szavazás utáni üzenetében Kelemen Hunor közölte, arra szavazott, hogy a romániai magyaroknak megkerülhetetlen képviseletük legyen a parlamentben. Nehéz időket élünk, nehéz idők következnek, és a legfontosabb, hogy az emberek biztonságát, a biztonság kereteit a politikai képviselet megteremtse - nyilatkozta az elnök. Egyben azt üzente a magyar embereknek, hogy győzzék le a járvány miatti félelmeiket, és menjenek szavazni, ne adják más kezébe a döntést.

Románia
parlamenti választások
szavazás
voksolás

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.