Ugrás a tartalomra

Parlamenti vita az új szerb kormányról és annak programjáról

2022.10.25
16:02
2022.10.25
17:13
Forrás
Pannon RTV
A köztársasági parlamenti képviselők az Ana Brnabić által ismertetett tervről és az új kormány tagjairól is vitáznak Belgrádban.

A vitán az elsők között szólalt fel Radomir Lazović. A baloldali-zöldek képviselője számos kritikát fogalmazott meg az új kormány összetételével és programjával kapcsolatban. „A legfőbb három területre fogok visszatekinteni. Szerbiában van ma a legnagyobb gazdasági különbségekkel rendelkező társadalom Európában, az országban hatalmas a légszennyezés és a mérgezés, amely szabadon terjed a vizeinkben, a levegőben és végül a testünkbe is bekerül. Szerbia ma olyan ország, ahonnan a fiataljaink joggal akarnak távozni, hogy máshol méltóságteljes, jó életet élhessenek.”

A Lazović által felsorakoztatott kritikákra Milenko Jovanov reagált először. A Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint az ellenzéki párt továbbra sem érti, mit jelent a demokratikus egység. „Amiben igaza van az az, hogy a polgárok egy része nehéz körülmények között él az országban, és minden olyan intézkedés ellenére, amit hallottunk az előző időszakban a kormánytól, a lakosok egy része még mindig nehezen tud megélni, ami csak a 2012-ről maradt katasztrófa mértékéről árulkodik.”

A fent említettekre Ana Brnabić is válaszolt. A kormányalakító szerint igaz az, hogy a haladók kormányzása előtt a végrehajtó hatalom munkája nem volt megfelelő. Ha pedig ez másként alakult volna, az ország már előrébb lehetne a fejlődésben. „Elérhettük volna azt a pontot, hogy Luxemburgban legyünk, de mi még mindig azért küzdünk, hogy egy kicsit jobbak legyünk az Európai Unió egyes tagállamainál, például Bulgáriánál, amit szerintem az év végére érhetünk el. Tíz évvel ezelőtt a nyugat-balkáni államok listája végén voltunk, Albánia kivételével, az összes többi országban magasabb volt a fizetés és a nyugdíj, mint nálunk. Emellett jobb volt a pénzügyi helyzetük, kisebb volt az államadósságuk és a költségvetési hiányuk.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatásáról biztosította Ana Brnabić új kormányát. Ennek kapcsán szólalt fel a képviselőházban Dr. Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője hozzátette, hogy pártjuk is részt vesz a kormány munkájában, mégpedig államtitkári szinten. „Összesen nyolc államtitkárunk lesz a különböző minisztériumokban. Leginkább azokban a minisztériumokban, ahol az előző mandátumban is voltak közülünk, és biztos vagyok benne, hogy ezeknek az embereknek sikerül hozzájárulniuk a szerb kormány sikeres munkájához, ahogy az a korábbi években is történt.”

Ana Brnabić válaszában megköszönte a VMSZ támogatását, hozzátéve, hogy az előző kormány összes sikerére büszkék lehetnek, mert ezek közösen elért eredmények. A politikus hangsúlyozta továbbá a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolat fontosságát.

szerb kormány
parlamenti vita
Radomir Lazović
Milenko Jovanov
Ana Brnabić
Dr. Pásztor Bálint

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.