Ugrás a tartalomra
Pásztor Bálint
Pannon RTV

Pásztor Bálint az együttes kormányülés és a KMKF hozadékait értékelte

2018-02-09
16:12
2018-02-09
16:37
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésén Pásztor Bálint a magyar-szerb kormányülésről, a KMKF mai állásfoglalásáról és a gazdaságfejlesztési programról beszélt.

A vajdasági magyarság számára konkrét hozadékai is vannak a mai magyar-szerb kormányülésnek, hisz tíz államközi egyezményt írt alá ma a két kormány, amelyek az infrastruktúra-fejlesztésre, oktatásra, kultúrára és más egyéb fontos kérdésekre vonatkoznak – fogalmazott a politikus. Pásztor Bálint elmondta, a mai KMKF állásfoglalásába bekerült az oktatás tekintetében a kis létszámú osztályok megőrzésének a fontossága, másrészt a szerb, mint nem anyanyelv standardjának az elfogadása, mellyel hatékonyabb lehet a szerb nyelv tanítása, és a vajdasági magyarság ezzel könnyebben érvényesülhet.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető: „Ezen kívül az ország uniós csatlakozásáról van egy bekezdés az állásfoglalásban, és arról, hogy konkrét elvárásaink vannak a nemzeti tanácsokról szóló törvény, valamint a kisebbségi kerettörvény módosításának a folyamatában. Ezek a jogszabályok a kisebbségi akcióterv értelmében kell, hogy elfogadásra kerüljenek a következő hónapokban. És nagy öröm az, hogy minden KMKF-en előrelépésről számolhatunk be a részarányos foglalkoztatás terén ez is bekerült az állásfoglalásba, hogy most már két törvény is rendelkezik arról Szerbiában, hogy azonos képesítések megléte esetén, a magát kisebbséginek, a mi esetünkben magyarnak valló személyt kell alkalmazni egy-egy pályázat esetében.”

Pásztor Bálint

Most

18:47, Frissítve: 19:50

Nők tárlata Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Nők tárlata elnevezésű képzőművészeti és kézimunka-kiállítás, amelyen majdnem száz nő alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.
17:06, Frissítve: 17:36

Községi szavalóverseny Zentán

Községi szavalóversenyt tartottak ma délelőtt Zentán. Az általános iskolák felsős diákjai versenyeztek a legjobbnak járó diplomáért és a továbbjutásért.

Népszerű

rendőr

Enyhébb büntetés a városi gyorshajtóknak

A szerbiai közlekedésbiztonsági törvénytervezet egyik váratlan újdonsága, hogy enyhébb büntetésekkel számolhatnak azok, akik lakott településen lépik át a megengedett sebességet.