Ugrás a tartalomra
Pásztor Bálint
Pannon RTV

Pásztor Bálint az együttes kormányülés és a KMKF hozadékait értékelte

2018-02-09
16:12
2018-02-09
16:37
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésén Pásztor Bálint a magyar-szerb kormányülésről, a KMKF mai állásfoglalásáról és a gazdaságfejlesztési programról beszélt.

A vajdasági magyarság számára konkrét hozadékai is vannak a mai magyar-szerb kormányülésnek, hisz tíz államközi egyezményt írt alá ma a két kormány, amelyek az infrastruktúra-fejlesztésre, oktatásra, kultúrára és más egyéb fontos kérdésekre vonatkoznak – fogalmazott a politikus. Pásztor Bálint elmondta, a mai KMKF állásfoglalásába bekerült az oktatás tekintetében a kis létszámú osztályok megőrzésének a fontossága, másrészt a szerb, mint nem anyanyelv standardjának az elfogadása, mellyel hatékonyabb lehet a szerb nyelv tanítása, és a vajdasági magyarság ezzel könnyebben érvényesülhet.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető: „Ezen kívül az ország uniós csatlakozásáról van egy bekezdés az állásfoglalásban, és arról, hogy konkrét elvárásaink vannak a nemzeti tanácsokról szóló törvény, valamint a kisebbségi kerettörvény módosításának a folyamatában. Ezek a jogszabályok a kisebbségi akcióterv értelmében kell, hogy elfogadásra kerüljenek a következő hónapokban. És nagy öröm az, hogy minden KMKF-en előrelépésről számolhatunk be a részarányos foglalkoztatás terén ez is bekerült az állásfoglalásba, hogy most már két törvény is rendelkezik arról Szerbiában, hogy azonos képesítések megléte esetén, a magát kisebbséginek, a mi esetünkben magyarnak valló személyt kell alkalmazni egy-egy pályázat esetében.”

Pásztor Bálint

Most

15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.