Ugrás a tartalomra
Pásztor Bálint
Pannon RTV

Pásztor Bálint az együttes kormányülés és a KMKF hozadékait értékelte

2018-02-09
16:12
2018-02-09
16:37
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésén Pásztor Bálint a magyar-szerb kormányülésről, a KMKF mai állásfoglalásáról és a gazdaságfejlesztési programról beszélt.

A vajdasági magyarság számára konkrét hozadékai is vannak a mai magyar-szerb kormányülésnek, hisz tíz államközi egyezményt írt alá ma a két kormány, amelyek az infrastruktúra-fejlesztésre, oktatásra, kultúrára és más egyéb fontos kérdésekre vonatkoznak – fogalmazott a politikus. Pásztor Bálint elmondta, a mai KMKF állásfoglalásába bekerült az oktatás tekintetében a kis létszámú osztályok megőrzésének a fontossága, másrészt a szerb, mint nem anyanyelv standardjának az elfogadása, mellyel hatékonyabb lehet a szerb nyelv tanítása, és a vajdasági magyarság ezzel könnyebben érvényesülhet.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető: „Ezen kívül az ország uniós csatlakozásáról van egy bekezdés az állásfoglalásban, és arról, hogy konkrét elvárásaink vannak a nemzeti tanácsokról szóló törvény, valamint a kisebbségi kerettörvény módosításának a folyamatában. Ezek a jogszabályok a kisebbségi akcióterv értelmében kell, hogy elfogadásra kerüljenek a következő hónapokban. És nagy öröm az, hogy minden KMKF-en előrelépésről számolhatunk be a részarányos foglalkoztatás terén ez is bekerült az állásfoglalásba, hogy most már két törvény is rendelkezik arról Szerbiában, hogy azonos képesítések megléte esetén, a magát kisebbséginek, a mi esetünkben magyarnak valló személyt kell alkalmazni egy-egy pályázat esetében.”

Pásztor Bálint

Most

22:51, Frissítve: 23:57

Tenisz: Györe döntős Rióban!

A zentai teniszező elődöntőbeli ellenfele, a szlovén Aljaž Bedene sérülés miatt visszalépett, így Györe küzdelem nélkül jutott be a döntőbe.
20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.