Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: Reális az az előrejelzés, miszerint Szerbia 2025-ben az Európai Unió tagja lehet

2019.01.11
16:30
2019.01.11
17:31
Forrás
Pannon RTV
Ez nem csak a szerbiai törvények jogharmonizációjától és a csatlakozási fejezetek megnyitásától, valamint sikeres lezárásától függ - mondta Pásztor Bálint a Szubjektív című műsor felvételén.

A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője kifejtette, a csatlakozás az EU-tól is függ, de a Belgrád-Pristina viszony normalizálása is jelentős szerepet játszik az eurointegrációban. Mivel idén Európai Parlamenti választásokat tartanak, amelyen először a kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok is részt vehetnek, úgy tűnik az unió saját magával foglalkozik többet és ezt kihasználva hozhatnak a koszovói vezetők olyan lépéseket mint a katonaság létrehozása, vagy a szerbiai termékekre bevezetett 100 százalékos vám.

Pásztor Bálint, köztársaság parlamenti képviselő, VMSZ: „Az Európai Unióhoz történő csatlakozás egy hosszú folyamat és ebből a folyamatból nekünk is profitálnunk kell vajdasági magyaroknak. Ezt egyrészt a különböző, egyre többfélébb pályázaton való részvétellel tudjuk elérni, például a gazdák esetében az IPARD és egyéb pályázatokkal. Másrészt, ez egy esély arra, hogy a jogszabályi háttér az élet különböző területein olyan legyen amely korszerűbb és nagyobb mértékben felel meg a vajdasági magyarok igényeinek. Éppen ezért ez a 35 tárgyalási fejezet az élet összes területét felöleli. Nem véletlen, hogy az uniós csatlakozást megelőzően a parlamentek egyfajta törvénygyárként szoktak működni, ez nincs másképp Szerbia esetében sem és nem lesz másként 2019-ben sem.”

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.