Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Az anyaország támogatja a határon túli magyarságot, ám a pénzelés üteme változni fog

2023.06.06
14:10
2023.06.06
16:08
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Jól meg kell vizsgálni, hogy a prioritások közül is mi a legfőbb, amire anyagi forrásokat lehet fordítani - emelte ki a politikus.

Néhány nappal elhalaszthatják a június 20-ra tervezett szerb-magyar Stratégiai Tanács alakuló ülését - erről is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Pásztor István. A VMSZ elnöke a beszélgetés során hangsúlyozta, az anyaországi támogatásokra továbbra is számíthatnak a vajdasági magyarok. A pártelnök egyelőre nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy pártja csatlakozna-e az új Vučić-féle Népi Mozgalom nevű tömörüléshez, de hangsúlyozta, ragaszkodnak az eddigi függetlenséghez.

A szerb-magyar Stratégiai Tanács alakuló ülésének időpontját az aktuális szerbiai politikai események felülírhatják, és a tanács megalakulása akár egy hetet, tíz napot is tolódhat - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. Kiemelte, mindaz, ami az utcán történik, a megoldásra váró ügyek, az államfő és a kormányfő munkája befolyásolhatja azt, hogy mikorra tolódik az ülés. Egyébként a Stratégiai Tanács egy olyan testület, amelyet a két ország államfője vezet.

"A prioritások azok ugyanazok, amik folyamatosan az utóbbi időben az élet kihívásai értelmében elsődleges kérdésként jelennek meg, itt elsősorban a biztonsági kérdésekről kell beszélni, másodsorban az energetika ellátásával, illetve az energetikával kapcsolatos kérdésekről, az infrastruktúra-fejlesztési kérdésekről, a határátkelők kérdéséről, a különböző gazdasági ágazatokban az együttműködés lehetőségének a kidolgozásáról, illetve azoknak a megvalósításáról. Akár vízügyről beszélünk, akár a szárazság elleni közös küzdelemről."

Az anyaország továbbra is támogatja a határon túli magyarságot, ám a pénzelés üteme az változni fog - mondta Pásztor István. A VMSZ elnöke kifejtette, ezekben az időkben arra kell törekedni, hogy az elkezdett dolgainkat befejezzük és megfontoljuk, hogy mik a legfőbb prioritások.

"Mára megváltoztak az idők, nem most változtak meg, hanem az elmúlt két-három évben mindinkább beszűkültek a mozgásterek, és ezért azt gondolom, hogy elsősorban arra kell törekedni, hogy az intézményrendszerünk talpon maradjon, arra kell törekednünk, hogy az intézményrendszerben dolgozó embereink biztonságban legyenek, arra kell törekedni, hogy az intézményrendszer legfontosabb programjai meg tudjanak valósulni, és ezen túlmenően lehet utána azon gondolkodni, hogy akkor új elemeket, milyen elemeket hogyan lehet bekapcsolni a mindennapi élet feladatrendszerébe."

A belpolitikai viszonyokra is reagált a pártelnök. Szerinte a következő egy hónapban várható egy új tömörülés, a Népi Mozgalom létrehozása Aleksandar Vučić vezetésével. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy a VMSZ társulna-e az új tömörüléshez.

"Az elmúlt 15 évben mi mindig önállóan jelentünk meg a választásokon, önállóan fogalmaztuk meg a politikai céljainkat, és azt követően szövetségben, partnerrendszerben járultunk hozzá ezeknek a céloknak a megvalósításában. Mi ezt az utat jártuk eddig is, és nincsen olyan szándékunk, ami miatt ezt az utat fel kellene, hogy adjuk. Tehát a függetlenségünkhöz ahhoz ragaszkodunk, mert magas árat fizettünk érte, másrészről ugyanilyen prioritású és ugyanilyen fajsúlyú álláspont a másik álláspontunk is. Mi érdekeltek vagyunk abban, hogy Szerbia előrehaladjon, érdekeltek vagyunk abban, hogy magyarként a szülőföldünkön boldogulni tudjunk, és hozzá kívánunk járulni a lehetőségeink tükrében, az erőnkkel, az erőnkkel összhangban, ennek a célnak, ennek a közös célnak a megvalósításához."

Pásztor István beszélt Szerbia európai uniós csatlakozásának folyamatáról is. Mint mondta, úgy látja, hogy az unió bővítése a szólamokon túlmenően nem igazán hozott áttörő újdonságot az elmúlt hetekben.

Pásztor István
VMSZ
Vajdaság
támogatás
Magyarország

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.