Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A déli határnál kellene megállítani a migránsokat

2022.07.28
08:53
2022.07.28
16:06
Forrás
Pannon RTV
Örvendetes, hogy a szerbiai csendőrség az utóbbi időben erőteljesebben lép fel a migránsokkal szemben az ország északi részén, és az is, hogy Magyarország növeli a határkerítés magasságát.

Ahhoz azonban, hogy javuljon a migránshelyzet, már a déli határnál meg kellene állítani az illegálisan az országba lépőket - mondta a Szabadkai Magyar Rádió műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke a nemzeti tanácsi választásokról és a népszámlálásról is beszélt, amelyeket azonos időben is megtarthatnak októberben.

Egyre több a migráns a szerb-magyar határ közelében, szervezettebbek, eltökéltebbek és agresszívebbek – állapította meg Pásztor István az SZMR Napindító című műsorában, utalva arra, hogy ezeknek az embereknek fegyvereik is vannak, amelyeket használnak is. A probléma nem új keletű, a VMSZ pedig 2015-től kezdve folyamatosan erre hívja fel a figyelmet – fogalmazott a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Azt örvendetesnek tartja, hogy a szerbiai csendőrség az utóbbi időben sokkal határozottabban lép fel a migránsokkal szemben, és az is fontos, hogy a magyar kormány úgy döntött, megnöveli a határkerítés magasságát, de másra is szükség van. Szerbia déli határán is tenni kellene valamit – mondta Pásztor.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Keresik annak a módját, hogy a migránsáradatot délen, Szerbia határán lehessen megállítani. Ameddig ez nem fog bekövetkezni, addig itt, fönt, északon gyakorlatilag a következményekkel találkozunk, és sokkal nehezebb lesz ezt kezelni. Én abban reménykedek, hogy belátható időn belül megteremtődnek a jogi, politikai, technikai, szabálybeli föltételei annak, hogy a déli határ, a macedón-szerb határ erőteljesebb védelem alá kerüljön, és akkor megoldódik ez a probléma, legalábbis jelentős mértékben megoldódik.”

A politikus a közelgő nemzeti tanácsi választásokról is beszélt a műsorban. Pásztor szerint nem okoz gondot, hogy egy időben szervezik meg ősszel a nemzeti tanácsi választásokat és az októberi népszámlálást.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Voltak itt kísérletek, hogy mivel népszámlálás lesz, akkor kerüljön elhalasztásra a nemzeti tanácsi választás. Ez a dilemma lezárult, a nemzeti tanácsi választás a törvény szövegével és értelmével összhangban valamikor október folyamán, legkésőbb november elején esedékes, akkor jár le a mostani nemzeti tanácsoknak, az összesnek, így a Magyar Nemzeti Tanácsnak is a mandátuma.”

A nemzeti tanácsi választás kampánya már augusztus végén megindulhat, a VMSZ pedig most is összefogásra törekszik – magyarázta Pásztor. A népszámláláson is fontos, hogy az itt élő magyarok megmutassák magukat, és az is, hogy az összeírást végző biztosok között magyarok is legyenek - fogalmazott a VMSZ elnöke.

Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség
Nemzeti Tanácsok
népszámlálás

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.