Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pásztor István: Elfogadhatatlan és megalázó az, ami a szerb-magyar határátkelőkön tapasztalható

2021.06.08
11:03
2021.06.08
17:31
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Mindent megteszek, hogy ez az ügy megoldódjon – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Az, ami már hosszú ideje tapasztalható a szerb-magyar határátkelőkön, érthetetlen, elfogadhatatlan, megszégyenítő és megalázó – mondta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy jelenleg több olyan határátkelő van, amely nem dolgozik, mint amennyi igen.

A politikus beszélt még az ország gazdasági helyzetéről is, kiemelve, hogy a nagyberuházások bizakodásra adnak okot. Arról is szólt, hogy a bácskossuthfalvi választások kapcsán egyeztetett az SZHP felsőbb vezetőivel. Legfelsőbb szinten a két párt között nagyon jó az együttműködés, de ahogy haladunk lejjebb, egyre hullámzóbb - tette hozzá.

Pannon RTV

Pásztor István elmondta, annak ellenére sem elfogadható a helyzet a szerb-magyar határon, hogy sosem voltak még ilyen jók a politikai kapcsolatok a két ország között. Úgy véli, hogy az átlépő magyar oldalán méltatlan eljárásban részesülnek az oda érkezők. A helyzettel kapcsolatban a többórás várakozást is megemlítette. Kiemelte, hogy már az is nagy segítség lenne, ha megnyílnának azok a határátkelők, amelyek most zárva tartanak.

"Több az a határátkelő, amelyik nem dolgozik, mint amelyik dolgozik. Erre nincs magyarázat. Hallom én a különböző magyarázatokat, amelyek arról szólnak, hogy nincs ember. Azelőtt is volt ember. Meg az az igazság, hogy ez minket nem kell, hogy érdekeljen. A határátkelő azért van, hogy az emberek át tudjanak jutni."

Pannon RTV

Pásztor István úgy véli, hogy Szerbia is legyőzte a vírust, hiszen biztatók az adatok. A már korábban bejelentett, június 21-ei nyitás lehetőségéről elmondta, hogy miként lehetséges a megvalósítása. Szerinte attól, hogy valaki ezt a dátumot tűzte ki, attól még a vírus itt lesz, de kimondhatjuk, hogy az élet visszatérhet a normális medrébe. A gazdasági fejlődésről is beszélt. Kiemelte, hogy országos és vajdasági szinten is számos olyan beruházás lesz, ami jelzi, hogy a hat százalékosra tervezett növekedés megvalósítható, reális.

"Én ezt reálisnak tartom. Különösen, ha figyelembe vesszük a mostani számokat. Vagy ha figyelembe vesszük azt, hogy itt hihetetlen méretű közműfejlesztések indultak vagy indulnak el. Itt a Fruška gora-i korridorra gondolok, vagy a Belgrád és Budapest szakasz építésének következő fázisára, a napokban induló Szeged-Szabadka vonal felújítására. Ezek több millió eurós tételek, amelyeknek a gazdaságélénkítő hatása le fog csapódni, látszani fog."

Pannon RTV

A bácskossuthfalvi helyi közösségi választások kapcsán a politikus kiemelte, hogy a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség kapcsolataiban nincs változás. Ezek a viszonyok egyre jobbak, minél feljebb megyünk, és egyre hullámzóbbak, minél lejjebb megyünk a hatalmi szinteken. A választási kampány kapcsán felmerült problémákra és viselkedésre reagálva Pásztor István elmondta, hogy az ügy kapcsán beszélt az SZHP felsőbb vezetőivel, és elmondta, hogy nem így képzelte el a partnerséget.

Pásztor István
VMSZ
határátkelő
várakozás
Horgos-Röszke

Most

15:53, Frissítve: 16:56

Vučić: Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét

Szerbia és Koszovó képviselői Brüsszelben tárgyaltak. A megbeszélés után Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni, és hogy megtudja mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét.

Népszerű

Az Interpol körözte, Szabadkán tartóztatták le

Egy Interpol által körözött személyt tartóztatott le, és vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. Az 1985-ös születésű magyar állampolgárságú P. K.-t egy másik személy házában találtak meg a városban.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.