Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Elfogadhatatlan és megalázó az, ami a szerb-magyar határátkelőkön tapasztalható

2021.06.08
11:03
2021.06.08
17:31
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Mindent megteszek, hogy ez az ügy megoldódjon – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Az, ami már hosszú ideje tapasztalható a szerb-magyar határátkelőkön, érthetetlen, elfogadhatatlan, megszégyenítő és megalázó – mondta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy jelenleg több olyan határátkelő van, amely nem dolgozik, mint amennyi igen.

A politikus beszélt még az ország gazdasági helyzetéről is, kiemelve, hogy a nagyberuházások bizakodásra adnak okot. Arról is szólt, hogy a bácskossuthfalvi választások kapcsán egyeztetett az SZHP felsőbb vezetőivel. Legfelsőbb szinten a két párt között nagyon jó az együttműködés, de ahogy haladunk lejjebb, egyre hullámzóbb - tette hozzá.

Pásztor István elmondta, annak ellenére sem elfogadható a helyzet a szerb-magyar határon, hogy sosem voltak még ilyen jók a politikai kapcsolatok a két ország között. Úgy véli, hogy az átlépő magyar oldalán méltatlan eljárásban részesülnek az oda érkezők. A helyzettel kapcsolatban a többórás várakozást is megemlítette. Kiemelte, hogy már az is nagy segítség lenne, ha megnyílnának azok a határátkelők, amelyek most zárva tartanak.

"Több az a határátkelő, amelyik nem dolgozik, mint amelyik dolgozik. Erre nincs magyarázat. Hallom én a különböző magyarázatokat, amelyek arról szólnak, hogy nincs ember. Azelőtt is volt ember. Meg az az igazság, hogy ez minket nem kell, hogy érdekeljen. A határátkelő azért van, hogy az emberek át tudjanak jutni."

Pásztor István úgy véli, hogy Szerbia is legyőzte a vírust, hiszen biztatók az adatok. A már korábban bejelentett, június 21-ei nyitás lehetőségéről elmondta, hogy miként lehetséges a megvalósítása. Szerinte attól, hogy valaki ezt a dátumot tűzte ki, attól még a vírus itt lesz, de kimondhatjuk, hogy az élet visszatérhet a normális medrébe. A gazdasági fejlődésről is beszélt. Kiemelte, hogy országos és vajdasági szinten is számos olyan beruházás lesz, ami jelzi, hogy a hat százalékosra tervezett növekedés megvalósítható, reális.

"Én ezt reálisnak tartom. Különösen, ha figyelembe vesszük a mostani számokat. Vagy ha figyelembe vesszük azt, hogy itt hihetetlen méretű közműfejlesztések indultak vagy indulnak el. Itt a Fruška gora-i korridorra gondolok, vagy a Belgrád és Budapest szakasz építésének következő fázisára, a napokban induló Szeged-Szabadka vonal felújítására. Ezek több millió eurós tételek, amelyeknek a gazdaságélénkítő hatása le fog csapódni, látszani fog."

A bácskossuthfalvi helyi közösségi választások kapcsán a politikus kiemelte, hogy a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség kapcsolataiban nincs változás. Ezek a viszonyok egyre jobbak, minél feljebb megyünk, és egyre hullámzóbbak, minél lejjebb megyünk a hatalmi szinteken. A választási kampány kapcsán felmerült problémákra és viselkedésre reagálva Pásztor István elmondta, hogy az ügy kapcsán beszélt az SZHP felsőbb vezetőivel, és elmondta, hogy nem így képzelte el a partnerséget.

Pásztor István
VMSZ
határátkelő
várakozás
Horgos-Röszke

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.