Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Erőszakkal senki sem szerezhet érvényt akaratának

2019.03.19
12:33
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Nem lehet olyan foka a frusztráltságnak, ami feljogosít bárkit is arra, ami a hétvégén történt - mondta a VMSZ elnöke. Aggasztónak tartja, hogy a megmozdulásokba középiskolás fiatalokat is belevontak.

Van egyfajta belső hergelés és radikalizálódási szándék a tüntetők között - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: ennek a tetőpontja az az eseménysorozat volt amely az elmúlt napokban történt. Törvényes keretek között mindenki kinyilváníthatja véleményét, ám a határ az erőszak alkalmazása. Hozzátette: nem lehet olyan foka a frusztráltságnak, ami feljogosít bárkit is arra, ami szombaton illetve vasárnap történt.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Talán nincs is abszurdabb mint ami a Szerbiai RTV támadását illeti. Azok, akik folyamatosan a sajtószabadságról beszélnek. Azok, akiknek az egyik menetélén hordott legláthatóbb, leginkább lobogtatott, leginkább felmutatott zászlója a sajtószabadság, azok veszik maguknak a bátorságot, hogy berontsanak, betörjenek a rádió-televízióba, amely egy közintézmény. Erőszakkal be akarnak menni a műsorba, hogy ők majd megmondják, hogy ki fog beszélni, mikor fog beszélni. Hol van ez a két dolog egymástól? Milyen viszonyban van ez a két dolog egymással?”

Pásztor István szerint ezek a megmozdulások az ellenzék részéről az elképzelések és a programok hiányának, valamint a támogatottság alacsony szintjének az elfedését szolgálják: „Ez látszik és nem csak ezen a tüntetésen, hanem itt a környezetünkben folyamatosan történő tüntetéseken, hogy egyfajta palástolása ez a politikai válaszok hiányának. A programok hiányának. Az elképzelések hiányának. A támogatottság minimumának. A legitimitás teljes hiányának. Ezeket a hiányokat, ezeket a politikában nagyon fontos mozgatórugókat, ezeknek a nem létezését próbálják most utcai felvonulókkal és ilyen fajta megmozdulásokkal palástolni.” 

A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy az Európai Néppárt szerdán vitatja meg azt a tagpárti kezdeményezést, amelyben a Fidesz kizárását kérték a pártcsaládból. Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje korábban arról beszélt, hogy a kizárását főként azért kérték, mert egyesek szerint a Fidesz értékrendszere megváltozott és eltávolodott a néppárt értékrendszerétől. Pásztor István szerint csupán arról van szó, hogy elhallgattatnák azokat, akik kimondják az igazságot. A VMSZ elnökét a Néppárt vezetője, Joseph Daul is felkereste.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Én ott leszek, ugyanis a Vajdasági Magyar Szövetség a Néppárt tagja, van kettő szavazati jogunk. Mindenképpen azt a megoldást fogjuk támogatni, ami a Fidesz érdekeit helyezi előtérbe.”

Pásztor István arról is szólt, hogy hamarosan két újabb határátkelő munkaideje is meghosszabbításra kerülhet. Ami azt jelenti, hogy a Horgos-Röszke 2-es számú átlépő és a Királyhalom-Ásotthalom átkelő akár 24 órás nyitvatartással is üzemelhet a jövőben. Erről Palkovics László magyar innovációs tárcavezetővel is egyeztettek.

Pásztor István

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.