Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Gyalázat, ami a szerb-magyar határon történik, ez már csendes sztrájk

2022.10.07
11:55
2022.10.07
16:03
Forrás
Pannon RTV
Gyalázat, ami a szerb-magyar határon történik, megengedhetetlen, hogy mintegy 48 órát várakoznak a teherautók az átkelőn, főleg, hogy ez Magyarországról kilépve történik - mondta Pásztor István mai sajtótájékoztatóján.

A VMSZ elnöke úgy fogalmazott, ez már egy csendes sztrájk. A pártelnök a Szerbiát is érintő illegális migrációról is beszélt, valamint bemutatta az elmúlt két évet felölelő tartományi és önkormányzati jelentéseket is.

Hatalmas sorok és több órás várakozás, a teherforgalom esetében ez akár 48 órába is telhet a szerb-magyar határon. Megengedhetetlen, hogy ez történjen, főként, hogy nem a schengeni országok felé, hanem Magyarországot elhagyva történik - mondta sajtótájékoztatóján Pásztor István. A VMSZ elnöke az elmúlt két év tartományi és önkormányzati jelentéseit mutatta be, e kapcsán emelte ki a problémát. Rámutatott, annak ellenére, hogy soha nem volt még ilyen jó a szerb-magyar viszony, mégis ez a helyzet a határátkelőkön.

„Ilyen gyalázat a határokon, se a személyforgalom se a teherforgalom vonatkozásában soha sem volt. Nincs erre magyarázat és ezen nem segít, hogy újabb és újabb sávokat, illetve határátkelőt nyitunk, csak egyedül annyi a különbség, hogy több helyen kell ugyanannyit várni. Nem gondolom, hogy ez eljárás, szerintem el kellene kezdeni dolgozni. Azt látjuk folyamatosan, mintha egy csendes sztrájk volna.”

Remélhetően ez majd változni fog, azonban tény, hogy ez jellemezte az elmúlt két évet - mondta Pásztor. Emellett az illegális bevándorlás is fennálló probléma. Nem vagyunk idegengyűlölők, azonban az itt élők érdekei és a törvényesség kell, hogy prioritásokat élvezzenek - fogalmazott a politikus. Kiemelte a csütörtöki szerb-magyar-osztrák külügyminiszteri találkozót is. Mint mondta az értekezlet annak érdekében történt, hogy egységes rendőri és műszaki erő jöjjön létre Szerbia déli határánál a migráció visszaszorítása érdekében.

„Ez nekünk elemi érdekünk és a mi számunkra létkérdés, hogy ez a vállalkozás sikeres legyen. Az a helyzet, aminek ki vagyunk téve, ami azt eredményezte, hogy ebben az elmúlt pár hónapban az idei évben közel 200 ezer ember gyalogolt itt végig rajtunk, ezt már nem bírjuk tovább, mert most már ide s tova, közel 10 éve tart. A Vajdasági Magyar Szövetség jóformán az egyedüli politikai erő, ami ezt folyamatosan problémaként jelezte és folyamatosan azon dolgozott, hogy ezt a helyzetet kezelni tudjuk.”

Újságírói kérdésre a kormányalakításról is beszélt. Azt mondta, egyelőre még nem tudni, mikor alakul meg Szerbiában az új kormány.

„Aggodalommal tekintünk, illetve tekintek arra, hogy mind kevesebb és kevesebb a rendelkezésre álló idő, alkotmányos idő a kormányalakításra és nagy tragédiának tartanám, hogy ha belefutnánk egy alkotmányos krízisbe, ami abban az esetben következhet be, ha az alkotmányos időhatárokon belül nem alakulna meg a kormány, az automatikusan újabb választásoknak a kiírását jelentené.”

A VMSZ a végrehajtó hatalomban államtitkári szinten lesz jelen, egy elvi megállapodás szerint - mondta Pásztor. A párt jelenleg 21 tisztséget tölt be tartományi szinten és 30 önkormányzatban van jelen. Az elmúlt két év tartományi és önkormányzati jelentéseit a VMSZ elnöksége áttekintette és jóváhagyta. Ezeket mindenki megtalálhatja a VMSZ hivatalos oldalán.

Pásztor István
határhelyzet
migránsok
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.