Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Jövőre újabb gazdaságfejlesztési ciklus kezdődik

2018.06.29
13:58
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
2019-től újabb négyéves ciklus kezdődik a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztésben. A mezőgazdasági és házvásárlási pályázatok mellett turisztikai beruházások is lesznek.

Egy millimétert sem tér el Orbán Viktor attól a közös erőfeszítéstől, amelyet az elmúlt nyolc évben tett a vajdasági magyar közösség megerősítése érdekében - fogalmazott Pásztor István a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában.

A VMSZ elnöke a héten tárgyalt a magyar miniszterelnökkel a gazdaságfejlesztési program folytatásáról. A magyar kormány és Orbán Viktor részéről nyitottság tapasztalható a támogatások folytatására, mértékük pedig a magyar gazdaság teljesítőképességének függvénye - mondta a VMSZ elnöke, és pontosította: „2019-től elindul egy új, négyéves pályázati ciklus, aminek a pénzügyi háttere nagyon-nagyon jelentős, sok vonatkozásban megközelíti a dupláját annak a keretnek, amivel az elmúlt három évben rendelkeztünk, úgyhogy ilyen szempontból optimisták tudunk lenni.

Az Orbán-Pásztor találkozón szó esett arról a tartományi döntésről, amely meghatározta a Vajdaság számára jelentős napokat. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Nem azt értük el ezzel a döntéssel, hogy a vesztes pozíciónkat megerősítettük, hanem azt értük el, hogy legitim módon tudtunk most és az elkövetkező időben beszélni erről a dátumról. Ez közösségileg fel fog minket szabadítani. Egy fajta vesztes pozícióból az erkölcsi győztes pozíciójába tud minket emelni. Miniszterelnök úr elfogadta az érvelést, amit elmondtam, illetve ő is így látja ezt a dolgot. Azt gondolja, hogy ennek az ügynek kapcsán más döntést nem lehetett hozni.”

Pásztor kitért a Szabadkai Népszínház évek óta tartó felújítására is. Régóta húzódik ugyanis a jelenlegi fázisra vonatkozó közbeszerzés lebonyolítása, a kivitelező kiválasztása. „A színház építése nem pénzügyi kérdés a jelen pillanatban, illetve több pénz áll rendelkezésre, mint amennyire a munkálatok haladnak. Én azt látom reálisnak, hogy az elkövetkező másfél-két évben a szabadkai színház építése be fog fejeződni, tehát valamikor 2020-ra befejezhető a színház épületének teljes körű építése.”

A VMSZ elnöke beszélt a novemberben esedékes nemzeti tanácsi választásokról is. Elmondta, a párt saját név alatt biztosan nem fog megjelenni a választáson, de olyan lista lesz, amelyet VMSZ tagok, a párttal együttműködő civilek, értelmiségiek, egyházi személyek, a művelődési és kulturális élet tagja fognak fémjelezni.

Pásztor István
gazdaságfejlesztés
népszínház
nemzeti tanács

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű