Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Pásztor István: Június elejére előremozdulhat a határátlépés kérdése

2019-04-16
11:46
2019-04-16
17:15
Forrás
Pannon RTV
Június elejére előremozdulás történhet a Szerbia és Magyarország közötti határátlépések kérdésében - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István.

A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy folytatódik a magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési program az elkövetkező időszakban is. 7,5 milliárd forint érkezik a Magyar Kormánytól, amivel tovább folytatnák az itthonmaradás támogatását.

Pásztor István elmondta: a Szerbia és Magyarország közötti határátlépés felgyorsítása fontos kérdés. A két ország munkacsoportjai azon dolgoznak majd, hogy a jelenlegi állapot mielőbb megváltozzon. A Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában kiemelte ugyanakkor, hogy ennek biztonságpolitikai feltételei is vannak, és olyan európai uniós követelmények is közrejátszanak, amelyeket Szerbiának is teljesítenie kell: „Be is fog állni ez a változás. Akár újabb kapuknak a megnyitásával, akár a dokumentumok ellenőrzésének leegyszerűsítésével olyan vonatkozásban, hogy ne kétszer, két ellenőrző testület vagy szerv nézze át, hanem esetleg egy. Itt különböző megoldások vannak. Ez technikai kérdés is elsősorban. Ennek a munkacsoportnak a feladata. A tegnap elhangzott határidő május vége, június eleje, amikorra meg kellene, hogy legyen az az elképzelés, amely végrehajtása változtatna ezen az állapoton, ami most már jó régóta tart.”

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke reagált a Szabad Polgárok Mozgalma elnökének, Sergej Trifunovićnak magyarokat ért sértegetésére. Trifunović ugyanis azt mondta: a nép elmegy, Vučić pedig arabokat és magyarokat telepít be. A Vajdasági Magyar Szövetség azonnal elhatárolódott ettől, de másoknak ez elég sok időbe tellett - tette hozzá Pásztor István: „Az, pedig, hogy ettől mennyi ideig tartott elhatárolódni az elvbarátaiknak, a magyar elvbarátaiknak, akik kis számban vannak ugyan, és tévelyegnek a politikai mezőben, mint vasorrú bába a mágneses mezőben, az annak a bizonyítéka, hogy savanyú nagyon a szőlő. Rá kellene jönni, hogy azon az oldalon mozogva az ember a saját közössége ellen megy.”

Pásztor István kifejtette: idén is folytatódik a gazdaságfejlesztési program, amelyre mintegy 7,5 milliárd forintot fordít a Magyar Kormány. Ezt Orbán Viktor is megerősítette. Pásztor István ennek kapcsán kiemelte: a házak, illetve földek vásárlásának lehetőségét is megteremtenék, illetve a turizmust is fejleszteni szeretnék a régióban.

Emellett idézte a magyar miniszterelnök szavait, miszerint: valóban van egyfajta vagányság abban, hogy a vajdasági magyarok szavazhatnak az Európai Parlamenti választáson. Mint mondta, egy olyan képviselőt juttathatnak be az EP-be Deli Andor személyében, aki Magyarország, Szerbia és azon belül a vajdasági magyarság érdekeit is képviselni tudja az elkövetkezőkben is.

Pásztor István
határátlépés
gazdaságfejlesztés

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.