Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pásztor István szerint a realitás talaján kell maradni

2019-05-28
10:51
2019-05-28
17:04
Forrás
Pannon RTV
A koszovói albánok lépéseivel veszélybe kerülhet a Belgrád és Pristina közötti viszony békés rendezése - erről is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint figyelembe kell venni a realitásokat. A politikus arról is szólt, hogy Deli Andornak EP-képviselőként az új ötéves mandátumában folytatnia kell a három fronton történő érdekérvényesítő munkáját.

A koszovói albánok azt hiszik, hogy mindent megengedhetnek maguknak - így reagált Pásztor István arra a hírre, hogy a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai kedden behatoltak mind a négy koszovói szerb község területére.

A VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában elmondta: ezzel az albánok megpróbálják aláásni a békés úton történő megoldáskeresés lehetőségét: „A koszovói fegyveres erők betörtek az éjszaka folyamán az északi szerb önkormányzatok némelyikébe. Ami azt bizonyítja, hogy valamilyen oknál fogva a koszovói albánok túl biztosnak, elbizakodottnak tűnnek. Úgy gondolják, hogy mindent megengedhetnek saját maguknak.”

Hétfőn délután mutatta be a Koszovóról szóló jelentését a szerb köztársasági parlamentben a szerb államfő. Ennek kapcsán Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP köztársasági frakcióvezetője felszólalásában párhuzamot vont a majdnem száz évvel ezelőtti trianoni események és a mostani koszovói helyzet között.

A Napindítóban Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta: azért támogatják az ország és Aleksandar Vučić szerb államfő Koszovóval kapcsolatos törekvéseit, mert a vajdasági magyarság azt, ami most zajlik, már megtapasztalta és átélte: „Azt, ami a szerbekkel Koszovó vonatkozásában történik, ami a szerb nemzettel történik, mi magyarok száz évvel ezelőtt átéltük. Az, ami most ebben a pillanatban politika Szerbia vonatkozásában, Szerbia-Koszovó tekintetében, vagy pedig a szerb politikum szempontjából, az a mi számunkra történelmi tapasztalat. Azt gondolom, hogy ez az, ami feljogosít bennünket arra, hogy mondatokat fogalmazzunk meg.”

A politikus az EP-választásról is beszélt. A vajdasági magyarok számára nagy jelentősége van annak, hogy a Fidesz-KDNP óriási sikerrel szerepelt az európai parlamenti választáson, Deli Andor pedig újabb öt évig képviselheti az itteni magyar közösséget - mondta el Pásztor István. Hozzátette, ezzel számos fontos kérdés maradhat napirenden az európai parlamentben: „Sor fog kerülni Szerbia új országjelentésének a bemutatására, ahol valószínűleg benne lesznek a számunkra fontos dolgok. Ha nem, akkor az lesz a feladata, hogy beletuszkolja őket a végső változat tekintetében.”

Pásztor István hozzátette: az Európai Bizottság élére olyan személynek kellene kerülnie, akinek a kontinens jövőjével kapcsolatban és a nyugat-balkáni bővítés tekintetében is határozott elképzelései vannak.

Pásztor István
Koszovó
Belgrád
Pristina

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.