Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Vajdaság fejlődik, szerbiai viszonylatban is erősödik

2019.02.05
09:43
2024.03.19
08:44
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Vasútfejlesztés, Vajdaság gazdasági előrehaladása, szerbiai politikai helyzet - egyebek között ezekről is beszélt ma Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A VMSZ és a Tartományi Parlament elnöke hangsúlyozta, az utóbbi időben nagyon sok ember keseredett meg, az ő számukra kell visszaadni a bizakodást.

Vajdaság fejlődik, és szerbiai viszonylatban is erősödik - hangsúlyozta a Szabadkai Magyar Rádiónak adott interjújában Pásztor. Szerinte Vajdaság húzóerő lehet akár az egész ország számára is, ehhez azonban további fejlesztések szükségesek, például a vasúthálózat tekintetében. Már elkezdődtek a munkálatok Újvidék és Inđija között, de más vonalakon is lesznek építkezések.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház, elnök, VMSZ: „2020 januárjától, legalábbis ilyenek a tervek, sor kerül a Szabadka-Újvidék szakasz lezárására, a sínek felszedésére, illetve a pályának a kiépítésére. Valamikor márciusban, áprilisban várható, hogy elindul a Szabadka-Zenta vasútvonal felújítása, azokat a síneket felhasználva, amiket most az Újvidék-Inđija szakaszon felszednek. Kiválogatják azokat, amelyek használhatók, és abból megerősítik, felújítják a Szabadka-Zenta szakaszt.

Így a két vajdasági település között a vonat óránként 80 kilométeres sebességgel haladhat majd.

Pásztor István a Szerbiában uralkodó politikai közbeszédről is szólt, amely szerinte nagyon eldurvult, ez pedig megmérgezi az emberek lelkét. Kérdés, része lehet-e ennek a közbeszédnek a halálos fenyegetés, része lehet-e a véleménynyilvánításnak, hogy valaki akasztófát hordozgasson az utcán? Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház, elnök VMSZ: „Én azt gondolom, hogy demokratikus joga mindenkinek, hogy véleményt nyilvánítson. Beleértve az utcán való véleménynyilvánítást, ha az megfelel azoknak a törvényes előírásoknak, amelyek ezt rendezik, és ha ezek békések. Hála Istennek, ezek ezidáig többé kevésbé békések voltak. Aggodalomra az ad okot a számomra, hogy nem látom azt, hogy mik itt a szándékok, ki itt a szervező. Nem látom, hogy ez merre fog vezetni. Azt látom, hogy van itt egy nagy adag felelőtlenség azok részéről, akik utcára szólítják az embereket. Ez az ő dolguk. Szeretném azonban aláhúzni, hogy egyszerűbb az embereket utcára szólítani, mint utána hazavezetni és visszavezetni.”

A VMSZ elnöke szerint a jelenlegi politikai helyzeten, az eldurvuló közbeszéden csak azok változtathatnak és mutathatnak példát, akiknek magasabb társadalmi beosztásuk, nagyobb felelősségük van. Nem várhatja senki, hogy más lépjen helyette – tette hozzá Pásztor István.

Pásztor István
Szabadkai Magyar Rádió

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.