Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A vajdasági magyarságnak fontos szerep jut az EP-választáson

2019.04.11
07:14
2019.04.11
17:53
Forrás
Pannon RTV
Magyar, nemzet, politika - 100 év magány után címmel tartottak nyilvános sajtóbeszélgetést a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében Szabadkán.

A nemzetpolitikai irányvonalának paradigmaváltása, a vajdasági gazdaságfejlesztési program és az Európai Parlamenti választások voltak a központi témái a Magyar, nemzet, politika - 100 év magány után című nyilvános sajtóbeszélgetésnek. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke válaszolt újságírói kérdésekre a közéleti fórumon.

2010 óta eddig nem tapasztalt szintre lépett a magyar-magyar viszonyrendszer és az együttműködés az anyaország, illetve a határon túli magyarság között - mondta el a szabadkai közéleti fórumon Pásztor István. A VMSZ elnöke kifejtette: a gazdaságfejlesztési program keretében három év alatt temérdek pénzhez jutottak vajdasági magyar vállalkozók, gazdák, családok.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Szerbiában mi vagyunk a legnagyobb befektetők. Az utóbbi három évben mi a Prosperitati Alapítványon keresztül egy 250 millió eurós fejlesztési ciklust indítottunk el. Ez az a pénz amely, a magyar állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarokhoz került. Cégekhez, vállalkozásokhoz, gazdálkodókhoz. Itt teremtett gyakorlatilag megújhodási lehetőséget.”

Pásztor István az európai parlamenti választások kapcsán kiemelte: egy olyan brüsszeli vezetésre van szükség, amely sokkal komolyabban kezeli az Európai Unió bővítésének kérdését, és nem szankcionálja azokat, akik esetleg bizonyos kérdésekben másképp gondolkodnak.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Először van nekünk lehetőségünk arra, hogy szavazni tudjunk. Először van lehetőségünk az európai parlamenti választáson arra, hogy a saját szavazatunkkal hozzá tudjunk járulni a listának a sikerességéhez. Ne csak drukkoljunk, ne csak szurkoljunk, hanem valóban oda tudjuk rakni magunkat. Ezúton is szeretnék mindenkit erre buzdítani.”

A VMSZ elnöke aláhúzta: a vajdasági magyarságnak fontos szerep jutott, hiszen kettős állampolgárként kinyilváníthatják véleményüket a soron következő EP-választáson, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy erősödjön a magyar érdekképviselet az Európai Unióban: „Nem azért beszélünk a Prosperitatiról. Nem azért beszélünk az oktatási nevelési támogatásról, nem azért beszélünk az Európa Kollégiumról, nem azért beszélünk az ösztöndíjrendszerről, nem azért beszélünk mondjuk a falugondnoki rendszerről, mint eredményről, amiket a családok szintjén euróban meg dinárban lehet látni, számolni, mert azt kérjük számon, hogy valaki hálás legyen. Ez nem a hála kategóriája. Ez az esélyteremtés kategóriája. Azért kell az embereknek odaállni a döntéshez, megerősítsük annak az esélyét, hogy az amit elkezdtük azt folytatni tudjuk.”

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökét Máriás Endre a Magyar Szó munkatársa, Tóth Lívia a Hét Nap főszerkesztő-helyettese, Tőke János a Családi Kör főszerkesztője, a Pannon RTV részéről pedig Agárdi Gábor a Szabadkai Magyar Rádió megbízott főszerkesztője kérdezte.

Vajdasági Magyar Szövetség
Pásztor István
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.