Ugrás a tartalomra

Pásztor a migránshelyzetről: ezzel az áldatlan helyzettel az országnak kezdenie kell valamit

2022.07.12
10:39
2022.07.12
19:20
Forrás
Pannon RTV
Pénteken tárgyal a VMSZ elnökével a haladók vezetője a koalíciós egyeztetések során. Pásztor azt ígérte, a megbeszélésen mindenképpen kérni fogja, hogy az állam tegyen valamit a fokozódó és egyre agresszívebbé váló migránsnyomás ellen.

Ezen a héten kezdődnek a koalíciós egyeztetések Szerbiában. A haladó párt elnöke, Aleksandar Vučić az elsők között, péntek délelőtt várja a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőjét Belgrádba. Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában elmondta, felkészültek a beszélgetésre.

„A Vajdasági Magyar Szövetségnek öt parlamenti helye lett az április 3-i választáson, a hatodik 75 szavazaton múlott. De az öttel is tudunk frakciót alakítani, és azt gondolom, hogy az öttel is azt a politikai érdekérvényesítést, amit vállaltunk, vagy amihez a legitimitást kértük, azt el tudjuk látni. Mi, nem titkolom, arra készülünk, hogy a parlamenti többség része legyünk ebben a ciklusban is. Van ezzel kapcsolatban egy elvi megállapodás köztem és a köztársasági elnök között még a választás előttről.”

A Vajdasági Magyar Szövetség a végrehajtó hatalomnak is része kíván lenni, államtitkári szinten. A péntek délelőtti megbeszélésen a VMSZ elnöke a határ menti településeken uralkodó tarthatatlan migránshelyzetről is beszámol majd Vučićnak. Pásztor úgy fogalmazott, ezzel az áldatlan helyzettel az országnak kezdenie kell valamit. A lakosság, különösen a határ menti településeken élők egyre kevésbé érzik magukat biztonságban.

Pásztor István kiemelte: „Úgy érzik, joggal, hogy lemondott róluk a saját országuk, lemondott róluk a saját államuk, lemondott róluk az az állam, amelyiknek ők szolgáltak katonaként, alkalmazottként, nővérként, pedagógusként, kétkezi munkásként, adót fizetve, abban reménykedve, hogy normális körülmények között lehet élni. Azt gondolom, hogy ez egy tarthatatlan állapot, és ezt a tarthatatlan állapotot fölül kell vizsgálni. Ennek a fölülvizsgálásnak pedig az kell, hogy legyen a végeredménye, hogy ezek az emberek ne tudjanak az országba bejönni.”

Pásztor a migránshelyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy ez a nemzetközi politika, valamint a Szerbiára gyakorolt nyomár következménye, de a hatását mégis a határ mentén élők érzik a legjobban.

„Látjuk, nem vagyunk mi bolondok, hogy ez azért történik, mert a brüsszeliek, a németek, a többiek így döntöttek közel tíz évvel ezelőtt ránk hozták a rontást. Ettől a rontástól mi nem tudunk megszabadulni, mert fizikailag azon az útvonalon vagyunk, ahol ez a vonulás történik. Azt is látjuk most az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy egy országot hogyan lehet megzsarolni. Azt is látjuk, hogy hogyan lehet rá nyomást gyakorolni. Azt, hogy a migránshelyzet így alakult, nem a véletlen műve, ez nem a migránsoknak a nagy eszének a következménye, hanem annak a következménye, hogy a szervezők ebbe az irányba hozzák őket, és annak a következménye, hogy az országot ráhajtották arra, hogy eltűrje ezt a helyzetet. Ennek az eltűrt helyzetnek az igazi kárvallottjai a szerbiai polgárok. Kevésbé azok, akik ritkán találkoznak ilyen emberekkel. Ezek még a nagy emberbaráti elkötelezettségüket is föl tudják mutatni, vagy villantgatni tudják, de jöjjenek ide a határ mellére, jöjjenek ide Szabadkára. Nézzék végig, hogy lassan abba a helyzetbe jutunk, hogy nekünk kell engedélyt kérni, hogy a mi városunkban a kávézókban le tudjunk ülni. Nekünk kell engedélyt kérni, hogy bemenjünk a boltba. A mi embereink szembesülnek azzal, hogy végigdolgozták az egész életüket, és a nyugdíjukból egy zacskónyi árut tudnak venni a boltból, ugyanakkor pedig ezek a fiatalemberek vonulnak ki, teletömött zacskókkal hozzák ki az árut. Az emberben fölmerül a kérdés, hogy honnan van nekik erre pénzük? Ami pedig a legnagyobb probléma, az az, hogy olyan agresszivitás tapasztalható az utóbbi hetekben, hónapokban, ami annak a jele, hogy ezek a számok ezek növekedni fognak. A magabiztosság a részükről nagy, az idegesség nagy, a szervezők biztos, hogy lemarják róluk az összes pénzt, ígéretekkel valószínű, hogy megvezetik őket, és innentől kezdve mindenki fut gyakorlatilag a jövője után.”

Az Ukrajnában zajló háborúról Pásztor István azt mondta, a magyarországi költségvetés mozgástere is beszűkül, ráadásul Brüsszel is jelentős összegeket fog vissza Budapesttől. Ez pedig azt jelenti, hogy a tervezett fejlesztéseket és támogatásokat felülvizsgálják, rangsorolják, mert ugyanabban a pillanatban mindenre nem juthat pénz, lehetnek időbeli eltolódások. Pásztor hozzátette, ezt az időszakot ki kell bírnunk, megértőknek, türelmeseknek kell lennünk.

migránsok
választás 2022
Szerbia
Pásztor István
VMSZ

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.