Ugrás a tartalomra
Pásztor István
Pannon RTV/korábbi felvétel

Pásztor: Pozitívak az elmúlt 2 és fél év gazdaságfejlesztési eredményei

2018-06-13
14:00
2018-06-13
17:42
Forrás
Pannon RTV
Pozitívnak értékelte az elmúlt 2 és fél év gazdaságfejlesztési eredményeit Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A VMSZ elnöke elmondta, a Prosperitati Alapítvány 5. pályázati körének lejártával szerinte eléri a 10 ezret a sikeres pályázatok száma.

Három típusú pályázatot hirdetett meg az 5. körben a Prosperitati Alapítvány: kezdő vállalkozások, helyi termékek forgalmazása és integrátorok támogatása. Várhatóan több mint 3200-an fognak pályázni a pénteken záruló ciklusban.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Ebben a két és fél évben, amióta a Prosperitati tevékenykedik, ezzel a pályázási körrel biztos, hogy elérjük a több mint 10 ezer sikeres pályázót. A program az érdeklődés tekintetében visszaigazolódik, ez annyit jelent, hogy minimum 10 ezer családnak tudtunk segíteni ezen a pályázaton keresztül, és lehetővé tudtuk tenni, egyrészről azt, hogy megerősítsék a saját gazdaságukat, másrészről pedig, hogy könnyebben és jobban tudjanak boldogulni.”

A kezdővállalkozói kiírásnál megközelítőleg 300 pályázó lesz, ami egy nagyon impozáns szám, azt igazolja, hogy ezeket a pályázati lehetőségeket továbbra is elérhetővé kell tenni - mondta a VMSZ elnöke. A helyi termékek előállításával kapcsolatos pályázat iránt kisebb az érdeklődés, míg a legnagyobb eredményeket a beszállítói számok mutatják – tette hozzá Pásztor.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Gabonaintegrátorok vonatkozásában megközelítőleg 2,5 ezer sikeres pályázat lesz, a gyümölcsészet tekintetében 75-100 között, a mézfeldolgozás integrátora irányába több, mint 100 pályázat várható, a sertésintegrációban 40-50 között lesz a pályázatok száma, a zöldségtermesztés tekintetében pedig megközelítőleg 200. Mindez összesen adja azt a mintegy 3200-3300 sikeres pályázatot, és ezeknek a pályázatoknak a most becsült értéke valahol ott 30 millió euró, vagy ha dinárban mondom, akkor valahol 3,3 milliárd dinár.”

A VMSZ elnöke a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításáról is beszélt a Szabadkai Magyar Rádióban. Szerinte a jogszabály módosítással nem csorbulnak a vajdasági magyarok megszerzett jogai.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azzal a több mint másfél éves munkával, amit közösen fektettünk ennek a törvénynek az előkészítésébe, semmit nem veszítünk, gyakorlatilag ugyanolyan hatáskörökkel, mozgástérrel fog rendelkezni a nemzeti tanács, mint amilyennel az előző években rendelkezett.”

A pártelnök elmondta, a VMSZ készül a nemzeti tanácsi választásokra, ezek kiírásának előfeltétele a módosított törvény elfogadása.

Pásztor István
Prosperitati
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

23:55, Frissítve: 00:01

Tömeges állatpusztulás Versecnél

Két nap alatt mintegy hetven állat pusztult el Versecnél, jelenti a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület. A feltételezések szerint mérgezett gabonaszemek okozták az állatok elhullását.
23:00, Frissítve: 23:07

Az Opel is manipulált a károsanyag-kibocsátással

Elrendelte 96 ezer Opel autó visszahívását pénteken a német közúti közlekedési hatóság a Volkswagen csoport dízelbotrányában leleplezett visszaéléshez hasonló károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt.
20:24, Frissítve: 20:53

Mintegy ezer ösztöndíjasa van az MNT-nek

A 2018/19-es tanévre 228 kezdő egyetemistával és főiskolással, valamint 59 demonstrátori ösztöndíjassal írtak alá szerződést az újvidéki Európa Kollégiumban megrendezett ünnepségen.
19:14, Frissítve: 19:21

Civil Piknik a hét végén

A kétnapos összejövetel célja különböző civil gyakorlatok bemutatása, megvitatása, egymás munkájának megismerése, új kapcsolatok kiépítése. Az idei rendezvény témája: A közösség segítő ereje.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.